16. prosinca 1807. - Slobodan ribolov u Dalmaciji

Gospodarenje Jadranskim morem i njegovim bogatstvom stoljećima je bilo predmet interesa i u žarištu vanjske politike različitih gospodara.

Sporovi oko ribarenja najčešće su nastajali zbog nedefiniranih granica teritorijalnih voda jadranskih komuna i općina. Prva važnija uredba donesena je 1786., kada je Venecija svojim podanicima zabranila ribarenje izvan austrijskih voda u Tršćanskom zaljevu. Tijekom francuske okupacijske vlasti, Vincenzo Dandolo, civilni upravitelj Dalmacije sa središtem u Zadru, odlučio je unaprijediti poljoprivredu i ribarstvo.

Prihvaćajući pojedine dijelove mletačkih zakona, donio je dvije važne odredbe kojima se regulirao ribolov na Jadranu. Dana 16. prosinca 1807. proglasio je slobodan ribolov u Dalmaciji, a prodaja ribe oslobođena je poreza. Odluka o slobodnom ribolovu u Dalmaciji označena kao najava velikog preporoda i ribarstvo je kao osnovna gospodarska grana primorske Hrvatske znatno unaprijeđeno.

Već sljedeće godine donio je tzv. Dandolov dekret koji je regulirao ribolov ovisno o dobu godine i vrsti riba koje se love, vodeći računa i o dokumentaciji potrebnoj za ribolov, što je bio velik iskorak u pravnom reguliranju ribolova na Jadranu. Dandolov dekret primjenjivan je nakon odlaska Francuza, ali i dugo poslije toga. O njegovoj važnosti  govori i činjenica da se na njega referirala većina odredbi donesenih tijekom 19. i početkom 20. stoljeća.