17. prosinca 1999. - Umro Rudolf Sremec

Jedan od najvećih hrvatskih filmskih dokumentarista, Rudolf Sremec, umro je  17. prosinca 1999. u Zagrebu u 91. godini.

Rođeni Vinkovčanin kinematografijom se počeo baviti odmah nakon oslobođenja, u svibnju 1945., specijaliziravši se za dokumentarni film. Njegovi su dokumentarci ubrzo postali zapaženi, u zemlji i u inozemstvu. Velik broj najvažnijih međunarodnih filmskih nagrada dodijeljen je raznim Sremčevim filmovima. Taj se filmski majstor posebno zanimao za etnološko-antropološke teme čija se obrada smatra ponajboljim dokumentarnim ostvarenjima cjelokupne tadašnje kinematografije.

Film Crne vode o životu ljudi, ali i prirodnim ljepotama Kopačkog rita zasluženo je nagrađen na festivalu u Cannesu za najbolju filmsku fotografiju. Ljudi na točkovima, Uspavana ljepotica i drugi nedvosmisleno i danas svjedoče o istančanom dokumentarističkom senzibilitetu Rudolfa Sremca. Međutim, Sremec se često doticao i zabavnijih tema. Tako se Učitelj plesa iz 1969. godine i danas smatra jednim od najomiljenijih domaćih dokumentaraca svih vremena. Znatan dio zasluga za jedinoga hrvatskog Oscara također se može pripisati Sremcu, koji je napisao scenarij za Vukotićev crtić Surogat.

Unatoč velikoj želji, Rudolf Sremec nikada nije dobio priliku režirati dugometražni igrani film. Ipak, veliki je trag ostavio na Televiziji Zagreb gdje je režirao uspješne filmske drame i serije. Bio je i dugogodišnji suradnik TV kalendara za filmske teme. Rudolf Sremec se okušao i kao glumac, a bolji poznavatelji hrvatskog filma sjetit će njegova pojavljivanja u slavnom filmu H-8.