16. prosinca 1859. - Umro Wilhelm Grimm

Bila jednom dva nerazdvojna brata, Wilhelm i Jacob, koji su 1812. u Berlinu objavili knjigu Dječje i domaće bajke. Među njima je bila i priča o hrabrom dječaku Ivici i njegovoj pametnoj sestrici Marici. Gotovo nema djeteta na ovom svijetu koje ne poznaje tu lijepu pripovijest.

Mlađi brat Wilhelm umro je na današnji dan 1859., a njegov stariji brat Jacob četiri godine poslije. Klasici svjetske literature braća Grimm rođeni su u Hannau, odrasli su bez roditelja oslanjajući se tako najviše jedan na drugoga. Obojica su završili pravni fakultet i postali sveučilišni profesori. Pobuna protiv kralja Ernesta Augusta I od Hanovera stajala ih je radnih mjesta na sveučilištu u Göttingenu pa su se preselili u Berlin. Zajedno su skupljali srednjovjekovne njemačke priče kako bi ih sačuvali od zaborava; obilazili su sela i zapisivali narodnu baštinu.

Osim izvornih njemačkih djela, u njihovu su zbirku ušle i francuske priče. Dječje i domaće bajke prvo su objavili onako kako su ih čuli, ali one nisu doživjele očekivanu popularnost. Kad ih je 1819. Wilhelm preradio i nadodao vještice, trolove, zloduhe i vukove, tek tada su privukle dječju pozornost.

Bajke braće Gimm prevedene su na mnoge svjetske jezike i tiskane u milijunskim nakladama. Nezaboravni likovi poput Snjeguljice, Pepeljuge, Mačka u čizmama i Trnoružice osvojili su dječja srca diljem svijeta i postali nepresušna vrela autorima crtića, filmova i dizajnerima igračaka.

Jakob i Wilhelm pokopani su na groblju u Berlinu. Zanimljivo je da je najopsežniji njemački rječnik, koji su također počeli pisati, dovršen sto godina poslije njihove smrti. No najveću slavu donijele su im prelijepe bajke.