Sisak: prvi interpretacijski centar industrijske baštine u Hrvatskoj

O najvećem kulturnom projektu u Sisku – interpretacijskom centru industrijske baštine 'Holandska kuća' - razgovarali smo s ravnateljem Gradskog muzeja Sisak i pokretačem projekta Vlatkom Čakširanom.

Više stotina Siščana i brojni gosti bili su u prošli petak na otvorenju obnovljene Holandske kuće, prvog interpretacijskog centra industrijske baštine u zemlji, s brojim sadržajima na šest etaža građevine iz 19. stoljeća, koja je ime dobila po prepoznatljivom nizozemskom stilu gradnje.

Holandska kuća, poznata sisačka građevina iz 19. stoljeća izgrađena je na obali Kupe kao skladište za žito i drugu robu. Nakon više desetljeća propadanja objekt je spašen zahvaljujući korištenju sredstava iz fondova Europske unije.

Projekt obnove, dogradnje i opremanja Holandske kuće, skraćeno nazvane HOKU, vrijedan je ukupno više od 29,3 milijuna kuna. Nositelj projekta je grad Sisak, a Europska unija ga je sufinancirala nepovratnim novcima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od gotovo 20 milijuna kuna.

Pogledajte kako je objekt izgledao na početku obnove u reportaži iz 2017. godine:
Holandska kuća postaje muzej industrijske baštine grada Siska
Obnovljeni objekt zajednički su otvorili čelnici institucija koje su bile uključene u projekt, Grada Siska, Gradskog muzeja Sisak, Gradske galerije Striegl i Turističke zajednice grada, Kristina Ikić Baniček, Vlatko Čakširan, Alma Trauber i Mirjana Lahovsky Žličarić.

Posjetitelji će uz pomoć 3D mapiranog animiranog prikaza razvoja Siska kroz razdoblje industrijalizacije moći upoznati čak 35 lokacija sisačke industrijske baštine, od prvog industrijskog objekta, pivovare, koju je izgradio češki doseljenik Novak, do električne centrale, tzv. Munjare, rafinerije nafte i niza drugih objekata.

Holandska kuća je u svojim prostorima udomila još dvije važne sisačke institucije, koje su ovdje dobile stalni prostor. Na prvi kat se seli Gradska galerija Striegl, koja je ime dobila po najvažnijem sisačkom slikaru druge polovice 20. stoljeća.

Galerija je prilikom otvorenja ugostila suvremenog sisačkog likovnog umjetnika Marka Tadića s izložbom ''The Speculative View’ i poznatog fluxusovca Philipa Cornera, suvremenika Josepha Beuysa.

Na trećem katu zgrade smještena je vodeća hrvatska zbirka uređaja za reprodukciju zvuka sisačkog kolekcionara Veljka Krakera. Iz impresivne zbirke izloženo je oko 200 eksponata, uglavnom starih radio aparata i gramafona

Holandska kuća bit će otvorena za posjetitelje od utorka do petka od 10 do 18 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

Pogledajte snimku gostovanja ravnatelja Gradskog muzeja Sisak i pokretača projekta 'Holandska kuća' Vlatka Čakširana u emisiji Kultura s nogu: