Antiratni roman Ivice Prtenjače vraća nas u ljeto '91

Nakon što je svojim ‘Brdom’ Ivica Prtenjača prije pet godina osvojio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman te vrlo brzo pobrao hvalospjeve publike, slijedio je svojevrsni nastavak - ‘Tiho rušenje’. Nakon dvije godine evo i ‘Plivača’. Tim romanom autor nas vraća u ljeto '91. 

Rat je na pomolu. Prtenjačin junak bježi na otok u nadi da će izbjeći neizbježno, no poziv ipak dolazi, strah postaje neizdrživ, a put predvidiv. Iako bi se moglo učiniti da je riječ o još jednom ratnom romanu, upravo suprotno, Ivica Prtenjača napisao je snažan i hrabar antiratni roman.

- Novi roman Ivice Prtenjače jedan je od onih koji će obilježiti ovu književnu godinu i kao prvi roman s jasnim antiratnim stavom u suvremenoj hrvatskoj književnosti, istaknuo je urednik knjige Drago Glamuzina.

Iako je riječ o tematski sasvim drugačijem romanu od prethodnih, središnji motivi mora kao prostora potpune slobode, otoka kao mjesta bijega i fragilnog muškarca koji se ne uklapa u tradicionalne okvire - prisutni su i u 'Plivaču'.

- Bilo mi je važno napisati knjigu o nekome tko se boji. Strah je jedna legitimna činjenica, otpor prema uništenju ili samouništenju je također zdrav i normalan, i o tomu sam htio pisati, kaže Ivica Prtenječa dodajući da je roman nastao kroz potragu za mirom i zaboravljenim pacifizmom.

Sve ono što ste zavoljeli u Prtenjačinim romanima, pronaći ćete i u ovom - s ponešto intenzivnijim emocijama, dubljim kontemplativnim zaronom i snažnijim otporom prema nametnutom.