Priča o mladom osječkom brijaču

Od početka godine Osijek je hrvatski rekorder u povlačenju europskog novca iz potpora za samozapošljavanje. Tako su novi obrtnici uložili u vlastiti zanat i znanje. Iako je prvo razmišljao o odlasku u inozemstvo, mladi brijač i frizer Toni Vlaškovac stvari je uzeo u svoje ruke. Kada je otvorio brijačnicu, nije ni sanjao da će to biti pun pogodak!

Škare, mašinice, britve, stare fotografije i šeširi - ulazak u Tonijevu brijačnicu pravi je povratak u prošlost. Dodaju li se tomu nasmijani vlasnik i kvaliteta rada - formula za uspjeh je tu.

- Super radi, znači vedra, pozitivna osoba, cijela atmosfera ovdje. Dobijete kavu, veselo je, priča se, smije se, kaže Hrvoje Gašparić.

A uz to se njeguju brade i brkovi i šiša kosa. Mladi obrtnik rano je odlučio čime se želi baviti, a nešto su odradili i geni.

- Od samog početka, otkada sam naslijedio od djede mašinicu i škare za šišanje, pošto je on bio kvartovski brico, započeo sam s ovim poslom, rekao je mladi brijač i vlasnik brijačnice Toni Vlaškovac.

U početku nije bilo lako, no ni u jednom trenutku Toni nije bio sam.

- Bilo je teško, ali mi smo tu bili kao njegovi bliži prijatelji i najbolja potpora i što god je trebalo pomoći, bili smo tu za njega, kaže Marko Zolota.

Osijek je tako dobio pravi muški kutak. Ne iznenađuje stoga što su svi termini u prosincu već popunjeni.

- Iz dana u dan zovu ljudi i pokušavaju dobiti termin, tako da je odaziv stvarno velik, ali evo, nema nas puno, kolega i ja smo tu i koliko možemo odraditi sa svoje četiri ruke i 20 prstiju toliko odradimo, kaže Vlaškovac.

Taj Tonijev kolega je Twan Rasul, naučnik-maturant iz osječke Obrtničke škole  koji je prije tri i pol godine u Osijek stigao iz Iraka.

- Osijek mi je predivan grad i već sam naučio jezik. Tako da ću ostati u Osijeku, kaže Twan Rasul.

Obojica se slažu da se Osječani vole uređivati i dijele savjete. Nosivo je, kažu, sve, a i muškarci danas rabe ulja, balzame, vosak.

- Preporučio mi je jednu kremu za bradu, čisto da se malo brada izravna i da bude mekša. Tako da to redovno koristim, rekao je Ivan Mihaljević.

Riječ mladog barbera postala je zakon.

- Što god barber preporuči, nemam nikakvu ideju, što on ima u glavi, to se odradi, kaže Luka Harabajsa.

A radi se po cijele dane. Jer vizija je tu. Toni želi zapošljavati mlade ljude i pokazati im ljepotu posla. Zainteresiranih itekako ima.