Jure nema ni 10 godina, a prvak je u šahu

Jure Tadić, jedan je od najmlađih dobitnika godišnje nagrade Grada Zadra. Nema još ni 10 godina, a već je državni prvak u šahu u svojoj kategariji. A sve je počelo sasvim slučajno.

Jure je šah naučio igrati tijekom školsklih praznika. Naučio ga je djed iz Splita. Bilo je to prije 2 i pol godine, otada Jure munjevito niže šahovske uspjehe, ali upozorava: Jako je teško, treba puno znati, treba imati psihičke izdržljivosti, a ako ne znate igrati - šah je jako dosadan.

Ali Jure zna. Dokaz tomu su i brojni pehari i priznanja, od kojih mu je najdraži onaj prvaka Hrvatske. Konkurencija je, kaže Jure, bila golema. On kao 19. nositelj igrao je partiju s 2. nositeljem - i pobijedio. Ovakvu uspjehu Jurin trener Ivan Jakić se potajno nadao, ali takvo što, kaže, teško je očekivati.

Jure pohađa četvrti razred. Odličan je učenik, obožava matematiku, ne i likovni. Nekoliko puta tjedno trenira i nogomet. Svestrani dječak koji je upravo igrajući šah mnogo naučio o koncentraciji i strpljenju.

U Šahovskom klubu Zadar, koji je ispratio brojne stručnjake, Jure katkad trenira i 5 puta tjedno. U tom klubu šah se igra već punih 70 godina. Zbog igrača kao što je Jure, to je klub sjajne prošlosti i blistave budućnosti. Bivši predsjednik kluba Josip Bubičić kaže kako je šah "najlješa igra koja ju izmislio homo ludens".