Potraga za servalom: otkud subsaharska divlja mačka u Turopolju?

Gdje se skrila subsaharska divlja mačka - i danas je glavno pitanje u Turopolju. Nesvakidašnju životinju za ovo podneblje slučajno je uočio mještanin na povratku s ribolova.

Riječ je o mački serval koja nije opasna za ljude, no stručnjaci ipak poručuju da ju je najbolje izbjegavati.

- Da vidiš takvu mačku, krasna životinja, da ju vidiš u takvoj okolini u Turopolju strašno, adrenalin te udari i ne znaš što bi napravio, rekao je Andreas Šejić koji je prije nekoliko dana u Turopolju vidio i snimio divlju afričku mačku.

U Turopoljskom lugu ima različitih divljih životinja, no kako je ovamo došao serval, ne znaju ni stručnjaci. Budući da ima ogrlicu, najvjerojatnije je riječ o kućnom ljubimcu, ali u Hrvatskoj ne postoji registar vlasnika divljih životinja.

- Zakon nalaže da ako netko želi imati uzgoj da onda mora biti registriran pri MZO, a MZO je potvrdilo da oni nemaju registriran uzgoj servala u Hrvatskoj, rekla je dr. sc. Magda Sindičić, dr. med. vet. s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Serval je mačka srednje veličine. Može narasti do 60 cm visine i težiti do 18 kilograma.

- U prirodi servali obitavaju u Africi, mogu se kretati do nadmorske visine 1400 metara što znači da je prosjek temperature u tim područjima oko 13 stupnjeva, kazala je zoologinja Dijana Beneta.

Sada mu prijeti zima, ali i krivolovci. Naime, na crnom se tržištu ta lijepa životinja prodaje i za 100.000 kuna.