28. prosinca 1937. - Umro Maurice Ravel

Autor jednog od najpopularnijih djela u cjelokupnoj povijesti svjetske glazbe, Bolera, Maurice Ravel po ocu je bio Švicarac, a po majci Baskijac.

U španjolskoj Baskiji rođen je 7. ožujka 1875. Kad je imao tri mjeseca obitelj se preselila u Pariz. Sa 7 godina počinje učiti glasovir, a s 14 je primljen u pripravni odjel Pariškog konzervatorija. Od Gabriela Faurea učio je ono što će mu donijeti slavu - skladateljsku tehniku.

Kad je kao student napisao nekoliko djela nesvakidašnje vrijednosti, među njima i glasovirsku skladbu Pavana za preminulu infantkinju, natjecao se za vrlo uglednu Rimsku nagradu, ali je u tri pokušaja nije uspio dobiti. Osim što je taj događaj izazvao skandal u glazbenom svijetu, Ravela je toliko uvrijedio da je petnaest godina kasnije - 1920. odbio ponuđeno državno odlikovanje - Legiju časti.

Iza njega tada je bio rat i značajan opus: Španjolska rapsodija, opera u jednom činu Španjolski sat, senzualno lijep balet Daphnis i Chloe, impresionistička Zrcala, koja su utjecala na Debussyja, blještava klavirska skladba Noćni Gaspard, koreografska poema La Valse, zasnovana na ritmici bečkog valcera, klasični Couperinov grob i drugo.

Prigodom drugog posjeta Engleskoj, 1928. godine, Ravel je primio počasni doktorat sveučilišta u Oxfordu. Međutim, javili su se prvi znaci duševne bolesti, a automobilska nesreća 1932. prekinula je njegovu kreativnost.

Osim ekscentrične kratke opere Dijete i čarolije, u zadnjoj fazi nastaje već spomenuti Bolero, orkestrira, i to izvanredno, Musorgskove Slike s izložbe te piše dva glasovirska koncerta. Pročuo se onim u D-duru pisanim samo za lijevu ruku u znak sjećanja na njemačkog pijanista Wittgensteina, koji je u ratu izgubio ruku.

Ravelovo posljednje djelo bila je zbirka pjesama Don Qijote Dulcineji.
Umro je u Parizu 28. prosinca 1937.