31. prosinca 1869. - Rođen Henri Matisse

Francuski slikar, kipar, grafičar i dekorater Henri Matisse rođen je 31. prosinca 1869. u gradiću Le Cateau-Cambrésis na sjeveru Francuske.

Na veliko razočaranje oca, uspješnog trgovca žitom, napustio je obećavajuću karijeru pravnika i s dvadeset dvije godine odlučio postati umjetnik. Matisse je napredovao u poticajnoj atmosferi pariškog ateljea Gustavea Moreaua, gdje je dobio ohrabrenje da krene za vlastitim slikarskim vizijama. Godine 1905. nastup grupe umjetnika na Jesenjem salonu popraćen je oštrim kritikama i podijeljenim stavovima o prirodi izloženih djela, a Matisse je prepoznat kao vodeći skupine koja je s obzirom na svoj nestandardan i neobuzdan likovni izričaj dobila pogrdan naziv fouves, divljaci.

I unatoč kratkom trajanju fovističkog pokreta, Matisseova djela iz tog razdoblja već nose najvažnije odlike njegova opusa: plošni tretman površina, promišljanje o izražajnim mogućnostima boja i odbacivanje tonskih prijelaza. Majstorska je ruka postupno ovladala linijom čija će izražajnost i ljepota bljesnuti u skladnoj izvedbi mnogobrojnih crteža i ilustracija. Umjetnika su povremeno privlačile i mogućnosti oblikovanja skulpturalnih prikaza. Stvaralačku energiju i novu odvažnost dobivao je upijajući nove utjecaje za opetovanih putovanja u Sjevernu Afriku i izučavajući islamsku umjetnost.

Matisse je imao dugogodišnju uspješnu suradnju s kolekcionarima Ščukinom i Morozovom, čije su zbirke činile osnovu za prvi muzej moderne zapadne umjetnosti u Moskvi. Američke obitelji Stein i Cone postale su također važan pokrovitelj njegove umjetnosti. U kasnijoj fazi svoj je smisao za boju i jasnoću izraza počeo prenositi u novi medij, u tehniku kolaža koju je nazivao slikanje škarama. Posljednje Matisseovo monumentalno djelo je cjelovita arhitektonsko-dekorativna koncepcija kapele u Venceu.