30. prosinca 1865. - Rođen Joseph Rudyard Kipling

Engleski književnik golema opusa Rudyard Kipling – čija cjelokupna djela obuhvaćaju četrdesetak tomova romana, pripovijedaka i pjesama, rodio se 30. prosinca 1865. u Bombaju, u nekadašnjoj engleskoj koloniji Indiji.

Ondje je proveo rano djetinjstvo, ali su ga roditelji poslali na odgoj i obrazovanje u Englesku. U Indiju se vratio tek kao osamnaestogodišnjak i počeo raditi u uredništvu bombajskog lista u kojem je objavio i prve književne radove. Zatim je sedam godina živio SAD-u, Južnoj Africi i Francuskoj, a 1896. zauvijek se vratio u Englesku. No, jedan je njegov dio ipak ostao u Indiji, da bi iz nje cijeloga života crpio književno nadahnuće.

Kiplingove pjesme i pripovijetke pobudile su veliko zanimanje još prije njegova povratka iz Indije, jer je u to vrijeme mnogo Engleza svih društvenih slojeva živjelo u prekomorskim zemljama. Knjige su mu tiskane u milijunskim nakladama, a 1907. dobio je i Nobelovu nagradu.

Cijenili su ga i politički krugovi. Bio je i osobni prijatelj kralja Georga V., jer je uzdizao slavu i veličinu britanskog imperija. Slavio je monarhiju i opravdavao kolonijalne ratove, zagovarao je rasne i klasne razlike. Stih jedne njegove pjesme glasi: Istok je Istok, Zapad je Zapad, i nikad se neće sresti.

Ipak, golemu popularnost Kipling je stekao pričama za djecu, a osobito glasovitom 'Knjigom o džungli'. U tom djelu nad svim caruje ljudski um dječaka Mauglija, kojega je vuk spasio od tigra, a vučica othranila. Priču prati poruka koja na realističnoj razini govori o temeljnim ljudskim vrlinama – o hrabrosti, prijateljstvu, obzirnosti i pravednosti.

Premda je prvi od engleskih pisaca dobio Nobelovu nagradu, nakon Prvog svjetskog rata gotovo je pao u zaborav. Umro je 1936. u Londonu te je pokopan u Westminsterskoj opatiji u 'kutku pjesnika' uz Thomasa Hardyja i Charlesa Dickensa.