'Cirkus pacijentus' na Klinici za pedijatriju osječkoga KBC-a

U osječki KBC, zbog malih pacijenata na Klinici za pedijatriju, stigli su neobični posjetitelji. Riječ je o Udruzi Crveni nosovi: klaunovi-doktori koja već godinama redovito posjećuje 19 medicinskih ustanova i domova za starije osobe. U Hrvatskoj djeluje od 2010. godine i dio je međunarodne organizacije koja okuplja 10 partnerskih zemalja.

Njihova misija je: osmijeh na licu svakoga djeteta u bolnici. Da su uspjeli, doznajemo od malih pacijenata koji na pitanje što im se sviđa kod "crvenih nosova" kratko kažu:

- Sve! Kakav nos imaju crveni, rekla je Lucija.

U programu 'Cirkus pacijentus' na Klinici za pedijatriju osječkoga KBC-a zabavljaju sve redom.

- Lucija je od utorka u bolnici. Definitivno im ovo pomaže, skrati im dan odlično, zabave se i budu ipak manje tužni. Teško im je ostati ovdje navečer, pogotovo bez roditelja, ali prolaze dani, lakše je uz klaunove svakako, kaže Lucijina majka Ivana.

Predah od terapija uz ovakvu družinu željno je iščekivan.

- Moja specijalnost je držati ozbiljnost našeg posla što je malo teže, ali držim se ja, držim se, kaže sestra Fina Bublina iz udruge Crveni nosovi klaunovi-doktori.

Udruga s malim Osječanima provodi cijeli tjedan. Uče ih cirkuskim vještinama i trikovima koje pokazuju u predstavi.

- Ovaj put smo u KBC Osijek. Bili smo prije 5 godina ovdje, djeca su jako vesela zbog toga osim što im ispunjavamo dane u bolnici. Mi im vraćamo samopouzdanje, osnažujemo ih nakon što su došli u bolnicu. Klaun je za njih prijatelj sada i ovdje, kaže Mario Perković, koordinator Udruge Crveni nosovi klaunovi-doktori.

Osim što djeca odlaze kući izliječena, ostaje im sjećanje na mali cirkuski šator u kojem nisu bili pacijenti, već smiješni cirkusanti.