'Ne budi glup, jedi više krumpira'

Neobična izložba postavljena je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti - između ostalog i po tome što je poznati njemački slikar srednje generacije Oliver Kossack gotovo sva izložena djela naslikao posebno za taj muzej.

- Prvih 10 godina MSU-a u novom prostoru


'Don't be stupid!’ ili ‘Nemoj biti glupa!’, pa ‘Jedi više krumpira!’- dvosmislenim, provokativnim i šaljivim tekstovima, ukomponiranim u slike, na razmišljanje nas izaziva Oliver Kossack.

Pri tomu nam ostavlja široko otvorene mogućnosti interpretacije dok obrađuje teme poput političke korektnosti, seksualnost, popularnu kulturu, umjetničko tržište, propitujući svrhu slikarstva u suvremenom društvu.

- Slikarstvo je više puta proglašavano mrtvim medijem, tijekom modernizma i postmodernizma, i to je mogao značiti kraj priče, ali gledajući iz suvremene perspektive, shvaćamo da veliki i moćni potencijal - pripovijedni, psihološki i politički - postoji upravo u tom mediju koji je proglašen mrtvim, upozorava akademski slikar Oliver Kossack.

Kustosica izložbe Leila Topić smatra da će pažljiviji promatrač tog ciklusa primijetiti i utjecaj stripa i popularne kulture: Naravno, ovdje nije samo riječ o ulju na platnu, nego i potpuno drugačijim medijima poput grafitnog flomastera. On se, dakle, poigrava elementima popularne kulture i uvijek s istim ludičkim, autoironičnim komponentama gdje propituje zapravo što može slikarstvo danas, komentira Topić.

Umjetnik kaže da se bavi unutarnjim istinama, stanjima i instinktivnim reakcijama na što upućuje i naziv izložbe ‘Visceralni klipani’ - ili na engleskom ‘Visceral kooks’, a sam naziv u umjetnikovom je ekscentričnom stilu jer je anagram njegova imena - Oliver Kossack.

Izložba ostaje otvorena do 29. prosinca, a treba dodati da zagrebački MSU ovih dana posebnim programima obilježava deset godina od preseljenja s Gornjeg grada u novi prostor u Novom Zagrebu. Vrhunac proslave je u subotu, 14. prosinca - program se nalazi u foto-galeriji članka.