Blagdan Svete Lucije

Blagdan je svete Lucije - zaštitnice slijepih i slabovidnih, trgovaca, kovača, lađara i krojača. Duboko je ukorijenjen u našim narodnim običajima - od darivanja djece do sijanja božićne pšenice. Evo kako se obilježava u Dalmaciji.

Žilava je tradicija! Drži Dalmacija do svete Luce i danas.

"Molimo te po zagovoru svete luce daj nam savršen vid."

Kazivači spominju: štovala se prvo u težačkim kućama. I da se uz nju vezuje niz običaja. A noć uoči - djeci bi se u čarape stavljali pokloni - što je tko imao. Rasipati se nekoć i nije moglo.

- Mendula, smokva, jabuka i šibicu onome koje malo življi, rekla je Antica Juričev Talijaš iz KU Vodiške perlice.

Ubijena je zbog kršćanstva. Luciju je prokazao prosac za kojeg nije htjela poći. Mučenički je umrla 303. godine. A štuje se kao zaštitnica slijepih i slabovidnih. Među ostalim.

Vrata je gostima opet otvorila Udruga slijepih i slabovidnih. Takav je običaj - već godinama. Život u mraku - zaintrigirao je djecu. Upijali su kao spužve!

Veže se uz Luciju i pučka meteorologija.

- Znači da se od Svete Luce do Božića zapisivalo svaki dan kako će biti vrime. REZ Prvi dan od Svete Luce tako je bilo mjesec siječanj. Pa veljača drugi dan, rekla je Robertina Goger iz KU Vodiške perlice.

Sije se na blagdan sicilijanske svetice i pšenica. Bi tako i danas. Zazivat će se njezinim zelenilom: plodnost, blagostanje i obilje.