Vlasnički list kao božićni dar

Mještani Krndije u Osječko-baranjskoj županiji dobili su najbolji božićni dar. Napokon su postali vlasnici kuća u kojima žive, neki već 75 godina. Do kraja Drugog svjetskog rata one su bile u vlasništvu Nijemaca koje su protjerale komunističke vlasti. Oni koji su se uselili u te kuće i njihovi nasljednici - danas su dobili dokumente o vlasništvu.

Nekada jedino "državno selo" u Hrvatskoj - od danas to više nije.

- Za naše mještane je to svjetlo na kraju tunela, nešto što napokon nakon dugi niz g imaju svoje, rekla je načelnica općine Punitovci Jasna Matković.

Nekretnine će sada napokon moći obnavljati i uređivati.

- Sada se možemo početi razvijati, da mogu ljudi tu početi graditi, da znaš da si svoj na svome, kaže mještanin Krndije Ilija Bošković.

- Imate drukčiji osjećaj kad ulažete u nešto, a nemate taj vlasnički ist, niste vlasnici, a morate sebi stvoriti nešto kvalitetnije, izjavio je mještanin Danijel Pop.

20-ak godina trajala je borba da kuće iz državnoga prijeđu u privatno vlasništvo.

- To je bila jedna 'Bastilla birokracije', dakle jedna velika pohvala bivšem ministru i sadašnjem, općenito velika pohvala Vladi, osjeti se taj pomak da se ide naprijed, poručio je pročelnik općine Punitovci Nikola Milanović.

- Crkva svjedoči o povijesti ovoga sela i kao što je ona obnovljena koliko je god moguće, tako se nadamo da će sad biti vrijeme obnove života u Krndiji, kazao je Punitovački župnik dr. sc. Đurica Pardon.

Boljoj se budućnosti nadaju i mještani.