Za dostojanstvo malih pacijenata

U sklopu akcije HRT-a "Uz nas niste sami - za osmijeh u srcu" još uvijek možete donirati pet kuna pozivom na humanitarni broj telefona 060 9006, što s PDV-om iznosi 6,25 kn. Donacije se prikupljaju za djecu na dugotrajnom liječenju, u bolnicama u Osijeku i Rijeci i za osobe s intelektualnim i tjelesnim teškoćama smještenima u Centru za rehabilitaciju Stančić. Vaše donacije će pomoći udruzi Smiješak za sve opremiti volonterski centar za rad sa štićenicima centra za rehabilitaciju Stančić, te Savezu društava Naša djeca Hrvatske unaprijediti palijativnu pedijatrijsku skrb pri KBC-u Osijek i KBC-u Rijeka. Za realizaciju oba cilja potrebno je 600.000 kuna pa se pozivaju građani i tvrtke da se uključe u našu humanitarnu akciju i doniraju sredstva. Donacije možete uplatiti i putem žiro računa. Budite i sutra uz program HRT-a kada ćemo u velikom finalu nastojati prikupiti što više sredstava.

Dio HRT-ove akcije "Uz nas niste sami" je i onkološki odjel na Kantridi u Rijeci za male bolesnike u terminalnoj fazi bolesti, koji ima posebni tim i sobu u kojoj se za njih brinu kao i u svakoj palijativnoj skrbi.

Lukina i Tinova priča objašnjava što je sve potrebno palijativnoj skrbi onkološkog odjela Dječje bolnice Kantrida u Rijeci.

Prije dvije godine Luka Jajac morao je školske klupe i mirnu mladost zamijeniti sobom na onkološkom odjelu KBC-a Kantrida. Dijagnosticiran mu je maligni Hodgkinov limfom. Bio je to velik šok, no uz toplinu liječnika i sestara, na odjelu je Luka upoznao i prijatelje uz čiju je pomoć lakše prihvatio stvarnost i odlučio podignuti glavu.

A glavna liječnica tima Jelena Roganović dizala je entuzijazam. Lukina majka Maja Jajac kaže da je zbog njezine ljudske strane, topline i nje i cijelog njezina tima, ostalih liječnika i medicinskih sestara, bolnica jedan period bila njihov drugi dom - gdje su se i smijali i plakali.

- I tu sam shvatio da treba uvijek biti hrabar i ne treba stalno tražiti negativno, već u negativnom pronaći pozitivno i toga se držati što jače možemo, kaže Luka.

Prije više od dvije godine onamo je stigao i maleni Tino. Tino je, ispričala nam je njegova majka Željka Mladenić, obolio od akutne limfoblastične leukemije i gotovo su sedam mjeseci bili na odjelu, gotovo po 24 sata dnevno.

Dva liječnika, šesnaest medicinskih sestara, psiholog i fizioterapeut dio su malene, ali kompleksne ekipe. Tinova majka Željka kaže nam kako imaju i tetu iz vrtića koja svaki dan posjećuje mališane. Ako ne mogu izaći u igraonicu, bude s njima u sobama.

- Doista jako puno znači, jer on je kao jako mali završio u bolnici, s 2 godine i 7 mjeseci. Boraviti tamo je jako teško za njega i za cijelu familiju, kaže nam.

Medicinske sestre su tu, a posebno za palijativnu skrb malenih u terminalnoj fazi bolesti, od posebne važnosti.

- To ne uključuje samo podjelu terapije i smirivanje boli već i jedinstven pristup svakom djetetu oboljelom od malignih bolesti. Mi se trudimo da im svima ispunimo želju koju imaju, kaže Ana Pozder, medicinska sestra na Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka, Kantrida.

Tako male bolesnike znaju posjetiti brojni prijatelji, a dođu i kućni ljubimci.

- Koliko god je bolno govoriti ili slušati, svi moramo shvatiti da ne smijemo biti sebični i da je najbolnije to preživljavati. Mislim da je dobro skrenuti pažnju da postoje djeca koja trebaju palijativno zbrinjavanje i najčešće su to onkološki bolesnici, ali sve su samo ne jedini, kaže prof. dr. sc. Jelena Roganović, dr. med., predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka, Kantrida.

Ona objašnjava i što im je najpotrebnije.

- Mi ovdje imamo prostor, apartman koji je najizoliraniji, i zaista nam je ova akcija više nego dobrodošla, da ga opremimo sa svima što dijete koje zahtjeva palijativnu skrb i zbrinjavanje, odnosno obitelj toga djeteta, i treba - kaže. Jer uza svu potrebnu opremu, ovdje je priroritetno pružiti dostojanstvo te ljudskost i na završetku puta.

Pogledajte video: