Priča o hladnjaku iz Rijeke za koji vrijedi znati

Mnogi građani i ovaj Božić dočekuju više nego skromno. U Rijeci im žele pomoći projektom "Puna borša". Prvi donatori već su se odazvali. Humanitarni projekt osmislile su Bojana Guberac i Ana Maria Štefanac, a otvoren je u Klubu mladih Rijeka. Hladnjak koji se nalazi na samom ulazu u prostorije dostupan je svima koji žele uzeti, ali i donijeti.

- Riječ je o humanitarnom hladnjaku koji funkcionira na principu, ako nešto želite od namirnica donijeti i ostaviti u njemu - možete, a isto tako uzeti ako vam se nešto prohtije, govori Ana Maria Štefanac, pokretačica projekta "Puna borša", koji je nastao po uzoru na jedan inozemni. 

- U Sarajevu on postoji na nekoj vanjskoj lokaciji. Mi u Rijeci nismo to tako htjeli napraviti, zato što je Rijeka postala poprište vandalizma. Klub mladih nam je bio prva ideja i mjesto gdje bi to moglo biti, pojašnjava Bojana Guberac, jedna od pokretačica projekta.

Već gotovo desetljeće siromašnima pomaže i riječka Socijalna samoposluga. Razgovarali smo s nekim njenim korisnicima.

- To nam jako puno, puno znači na ovu mirovinu. Jako teško živimo i ako moramo lijekove još kupovati... Na što smo spali, očajna je jedna korisnica Socijalne samoposluge.

- Tu je troje djece, podstanari, ovrhe. Ja radim skraćeno radno vrijeme, suprug je u invalidskoj mirovini, dodaje druga.

Uoči blagdana potrebe su veće. Pa svaka donacija poput konzerviranog mesa i ribe dobro dođe.

- Ono što nam je najpotrebnije su mlijeko, ulje, šećer, konzerve, pasate, fažol, deterdžent za suđe, šamponi. Sada ćemo dijeliti duple pakete, nabraja Elida Verunica, voditeljica Socijalne samoposluge u Rijeci.

Radi smanjenja otpada i unapređenja sustava doniranja Ministarstvo poljoprivrede izdalo je "Vodič o doniranju hrane".

- Danas porezno rasterećeni mogu biti svi donatori koji doniraju dan prije isteka roka hranu "upotrijebiti do", a čak i hrana nakon isteka roka "najbolje upotrijebiti do" se može donirati, što se prije nije moglo, naglašava Mladena Faltin, volonterka Socijalne samoposluge u Rijeci.

Tako uz građane i trgovci mogu pomoći da police socijalne samoposluge i hladnjaka ne budu prazne.