Šareni baloni za oboljele od bolesti štitnjače

Kod zagrebačkih su fontana večeras puštene stotine svijetlećih balona, u znak podrške oboljelima od bolesti štitnjače te kako bi se podigla svijest o tim bolestima.

U Hrvatskoj od raka štitnjače svake godine oboli oko 500 osoba, a najvažniji su redoviti pregledi i rana dijagnostika. Žene obolijevaju češće od muškaraca.

Liječnicima je lakše sve držati pod kontrolom, kad se bolest na vrijeme utvrdi. Naglasak je uvijek na preventivi i ranoj dijagnostici.

- One mogu biti funkcionalne, dakle, poremećaj razine hormona koje se manifestiraju različitim simptomima, kao što je lupanje srca, znojenje, opadanje kose, promjene raspoloženja. Što ne znači da je ovo sve posljedica poremećaja štitnjače, ali se treba voditi računa i o tome, rekao je Drago Prgomet, predsjednik znanstvenog odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

Ako osoba ili pak njezin liječnik posumnjaju na bolest štitnjače, potreban je specijalistički pregled. Osim poremećaja rada žlijezde, kod dijela pacijenata česta je dijagnoza i rak. Savjet se uvijek može pronaći u Udruzi za bolesti štitnjače.

- Ako sumnjaju na simptome štitnjače, nek' nam se obrate, mi ćemo im svakako znati reći šta i kako dalje, uputiti ih našim liječnicima koji su uz nas i koji će im dati dobar savjet, kaže Ivana Vuger, članica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

Novac prikupljen prodajom balona iskoristit će se za unaprjeđenje rada Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, ali i poboljšanje kvalitete života oboljelih.