[VIDEO] Nagrada HGSS-u za ovo spašavanje

Ove je godine u skupnoj konkurenciji cijenjene nagrade za spašavanje na moru, "Plava vrpca Vjesnika" pripala spasilačkom timu splitske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i posadi transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Spasilački tim HGSS-a i posada HRZ-a nagradu su zaslužili jer su zajedničkim snagama spasili unesrećenog ribara s koće "Kordika 2".

Dan je bio poput ovo današnjeg. Služba 112 - 30. travnja oko 9 sati dobila je poziv za pomoć s koćarice koja se nalazila oko otočića Jabuke. HGSS i piloti HRZ krenuli su na teren.

- Dogodio se dramatičan poziv jednog kapetana s koće. Njegov je ribar u problemu sa srcem i odlučili smo ići helikopterom pa kako bude, govori Srđan Vrsalović iz HGSS-a.

- Bilo je dosta valova, dosta bočnih udara i trebali smo dobro promisliti što ćemo napraviti, zato što je sve to pogoršavalo stanje, sjeća se Mladen Mužinić iz HGSS-a.

More je bilo nemilosrdno.Valovi i vjetar na pučini sve jači. Udružene spasilačke ekipe iznad koće promišljaju svaki potez. Svaka minuta je važna.

- Tu je bilo dosta lebdenja, onda smo pokušali usmjeriti koću, namjestiti helikopter...prilično zafrkana akcija, naglašava Mužinić.

- Spustili  smo prvog  spasitelja Tasića u košari. Tu počinju naši problemi jer je vjetar toliko bio jak da izgledalo kao da smo na divljem konju, govori Vrsalović.

- Najkritičniji dio bio je po meni spuštanje na brod sa sajlom da ova ne bi zapela, naglašava David Pivalica iz HGSS-a.

- U košaru sam išao ja, zato što sam i ronilac, tako da ako je trebalo mogli smo košaru dići na koći, ali i iz mora, istaknuo je Petronije  Tasić iz HGSS-a.

- Kad smo ga uspjeli spusti na samoj ogradi je zapelo. Nije bio ni na kopnu ni na moru visio je, sjeća se Vrsalović.

- Bilo je nekoliko pokušaja, ali sve negativno razmišljanje u takvim situacijama nestane, kazao je Tasić.

Odustajanja nema,život  treba spasiti. Druga opcija ne dolazi u obzir.

- Njega smo upakirali u košaru i za to vrijeme helikopter je učinio nekoliko krugova i povukao ga je gore. Sve je završilo dobro jer smo bili u dobrim rukama, jer je to tim pilota s kojima radimo godinama...Vrhunski rade svoj posao, naglasio je Tasić.

- U pilotskom dijelu to je prilično teško i zapravo su se izvukli zahvaljujući njima, zaključuje Mužinić.

- Ovo što smo napravili splet je jedne dobre organizacije posade i nas, rekao je Pivalica.

Organizacija je samo dio posla. Nesebičnost,hrabrost i posebnost, vrline su koje ovi ljudi naprosto imaju u sebi.

- Taj trenutak iza akcije, to je naša plaća, istaknuo je Vrsalović.

- Mi to radimo zato što volimo, nije da želimo biti heroji. Ne radimo za nagrade i uvijek je lijepo pomoći, zaključio je Pivalica.

Posadu helikoptera činili su kapetan  Davor Furčić, kopilot  Goran Jelić i tehničari Dalibor Filipović i Ante Smoljko. U timu HGSS-a bili su još Katija Milišić i Frane Bebić. Što reći nego-BRAVO ljudi- jer sve bi ovo, nema sumnje, da treba ponovili opet.