Pobuna zbog splitske ribarnice

Na splitskoj ribarnici dogodila se velika, drastična promjena. Veterinarska inspekcija zatvorila je vanjski dio ribarnica zbog zakonskih pravila koja zabranjuju prodaju ribe na otvorenom prostoru.

Veliki šok i za građana i za ribare, da se oni pitaju ovaj vanjski dio se nikada ne bi ni zatvorio, a nisu li upravo oni najvažniji u cijeloj priči.

Prolaznik bi lako mogao pomisliti kako je ribarnica potpuno zatvorena, no odluka inspekcije samo je sve prebacila unutar staroga objekta izgrađenog još prije 130 godina.

- Jako sam često ovdje i više volim kupovati vani nego unutra, govori prolaznica.

Negoduju i prodavači, teško se mire s naglom i neželjenom promjenom.

- Potjerali su nas unutra, prodaja nam je pala za 50 %. Više se ribu uopće ne može prodat, rekla je Mirjana Mlikota.

- Ne možemo se još prilagoditi, uže je, nekako je skučenije, nezgodno je ulaziti s kolicima unutra, nije prilagođeno, skupljaju se lokve vode, pokazuje Silvana Lasić.

- Mislim da i grad i koncesionar moraju učiniti nešto, ovo je ipak drugi grad u državi, na moru, i ovako mala peškarija jednostavno ne može sve nas primiti, naglašava Leo Turković.

Ribarski profesionalci tvrde kako u najfrekventnijim danima jednostavno nema dovoljno prostora za pravu prodaju.

- To je tragedija, ja sam ovdje 50 godina na peškariji, evo, ovo je moja riba ovdje. Ovu sedmicu nismo prodali ribe, ni trećinu kao što smo prodavali vani, ogorčen je Zdenko Kačić, ribar.

Da je ovakvo stanje dugoročno neodrživo tvrdi nam i čelnik ribara u županiji Antonio Šunjić. Građani predlažu peticiju, ribari razmišljaju o prosvjedu, svi žele natrag splitski teatar na otvorenom.
- Stari građani Splita dolaze popit kavu, čuti koju priču i posvađati se za cijenu kilograma ribe. Građanima i turistima to je zanimljivo. Kao svugdje na Mediteranu, tako i u Splitu ta je ribarnica na otvorenom. Taj šušur ne može biti u zatvorenom, u zatvorenom smo kao kanarinci u krletci, naglasio je Antonio Šunjić, predsjednik Ceha ribara - Hrvatska obrtnička komora SDŽ.

I u prosincu ima gošći iz Azije koje žele fotografije s peškarije. Ona je odavno i turistička atrakcija. Promjena smeta i jednog od dobrih duhova ribarnice urara Ivulića.

- To mi nikako nije jasno, Nitko nije obrazložio zbog čega. To je atrakcija, to je kao da su u katedrali zabranili ulaz na zvonik, govori Zlatko Ivulić.

Iz tvrtke Hipos, koncesionara ribarnice, kažu nam kako su u ovom slučaju bili nemoćni. Za nabrojiti sve razloge zatvaranja vanjskog dijela koje smo dobili iz Državnog inspektorata trebalo bi puno vremena.

Riječ je o mnoštvu higijenskih i sanitarnih uvjeta. Oni se naravno moraju zadovoljiti, tvrdi i profesor Soldo, no našoj administraciji je kaže, uvijek lakše sve zabraniti nego raditi na mogućim zakonskim prilagodbama.

- Kad se prodaje manje od 30 kila po kupcu onda  EU zapravo podrazumijeva da onaj tko je kupio tu ribu da će je koristiti za svoju vlastitu upotrebu i da je cijena manja od 50 eura po kupcu. Onda vi zapravo možete prodavati ribu gdje god hoćete, možete s broda izvući neke male kašete i bez ikakvog problema, rekao je prof. dr. sc. Alen Soldo, Sveučilište u Splitu.

Ovih dana grad je predstavio idejno rješenje uređenja ribarnice. Vanjski dio bi se zatvorio konstrukcijom sve do Marmontove ulice, ribarnica bi bila dvostruko veća.

- Tako dobivamo jedan veliki novi gradski sadržaj, jednu ribarnicu od nekih 700 kvadrata koja bi onda bila opremljena i uređena tako da odgovara svim suvremenim zahtjevima prodaje ribe, morskih organizama, a zadržala bi sve one tradicijske i povijesne vrijednosti koje ona ima, istaknuo je Dinko Peračić, arhitekt.

S takvim rješenjem bi sigurno svi bili zadovoljni, no do njegove realizacije mogu proći i godine. Do tada, treba vidjeti je li moguće ono što svi žele - barem privremeni povratak na staro.