Potraga za odbjeglom vučicom iz Osijeka

Ova priča govori o potrazi, koja već treći dan traje, za vučicom koja je pobjegla iz Zoološkog vrta u Osijeku. Iz njega pozivaju sve, ako je vide, da dojave. Kažu da je vučica vrlo mlada i plaha te nije opasna.

Odbjegla vučica u ovoj je nastambi provela nepuna dva dana. Kako je uspjela pobjeći - još se ne zna.

- Znamo samo da je dobila normalni obrok oko jedan sat i oko 15 sati su mi dečki javili da su je primijetili na području gospodarskog dvorišta. Sva sreća, dobro su se snašli, otvorili su vrata velike nastambe da uđe unutra, međutim, nanjušila je neki drugi trag i nekakvu rupu u ogradi od lisice i otišla van u šumu, ispričao je Denis Vendlin, rukovoditelj ZOO-vrta Osijek.

I sad se vjerojatno skriva u baranjskim šumama. Najvažnije je da za ljude nije opasna.

- Ona je navikla na prisustvo ljudi i nije agresivna, vrlo je mlada. Nema razvijene lovačke instinkte, tako da sigurno neće sad sama kretati u nekakve lovove jer je naučila da joj je obrok do sada u životu uvijek bio serviran, govori Vesna Vicenc-Spasovski, veterinarka u ZOO-vrtu Osijek.

Vučica je na svijet došla prije godinu i pol u zagrebačkom zoološkom vrtu. Preseljenje u Osijek bilo je nužno, ali njoj to očito nije bilo po volji.

- Osijek je ostao bez vukova. Oni su imali vrlo staru garnituru, ali i ona je ušla u spolnu zrelost pa ne bi bilo dobro parenje s ocem i dva brata koji su ovdje, uz njihovu mamu. Tako da smo već dugo imali plan da ona ode u Osijek. U Osijeku imaju prekrasnu nastambu, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Mlada vučica u prirodi teško može preživjeti, pa ako je tko slučajno vidi.

- Da mobilnim telefonom snime ili slikaju i da nam to pošalju na e-mail Zoološkog vrta, kako bi mi mogli odrediti da li se stvarno radi o vučici ili se radi o čaglju, zamolila je Vicenc-Spasovski.

U Osijeku su joj pripremali iznenađenje.

- Za mjesec dana nam dolazi mužjak iz Stockholma. Ja se nadam da će se vratiti, da. Pokušat ćemo, dat ćemo sve od sebe da je vratimo, naglasio je rukovoditelj ZOO-vrta Osijek.

Tako više ne bi bila usamljena te bi mogla i zasnovati obitelj.