"Stari papir za novi osmijeh" pomaže osjetljivim skupinama društva

Građanska inicijativa "Stari papir za novi osmijeh" nastoji pomoći osjetljivim skupinama društva te utjecati na podizanje socijalne i ekološke svijesti građana.

Udruga je osnovana u listopadu 2015. godine. Inicijatori su Tomislav Pavlović i njegova supruga. Pokrenuli su mnoge projekte, a najpoznatiji su "Vozači velikog srca".

- Vozači velikog srca nastao je iz potrebe pomoći udrugama koje nemaju svoja ili nemaju adekvatna vozila, da im se pomogne s prijevozom donacija za njihove štićenike. Tu smo pokrenuli prvu komponentu 2016. - prijevoz tereta. To smo financirali putem starom papira i ostalih sekundarnih sirovina, čime smo pokrivali troškove prijevoza tereta za humanitarne organizacije koje su trebale pomoć, rekao je Pavlović.

Splitsko-dalmatinska županija donirala je udruzi sanitetsko vozilo kojim prevoze djecu na rehabilitaciju. Sudjelovali su u mnogim akcijama, a najnovija je "Opremimo dječje odjele".

Građani mogu doprinijeti radu udruge dobrovoljnim donacijama i praćenjem objava na društvenim mrežama.

- Nemamo zaposlenih, nemamo režijskih troškova, jedini troškovi su nam troškovi goriva i održavanja vozila, rekao je Pavlović.

Volonteri nerijetko održavaju predavanja o socijalnoj i ekološkoj osjetljivosti u školama i vrtićima, a planiraju otvoriti i dnevni boravak gdje bi povremeno brinuli za djecu s teškoćama u razvoju. Sudjeluju i u prikupljanju PVC čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma.

Udruga svaki projekt vidi kao novi izazov, a najveća nagrada im je osmijeh i sreća onih kojima su pomogli.