22. prosinca 1989. - Umro Samuel Beckett

Irac Samuel Beckett bio je sredinom prošloga stoljeća utemeljitelj i, uz Eugena Ionesca, glavni predstavnik kazališta apsurda.

Drama U očekivanju Godota, koja je nastala u Parizu 1952., učinila je Becketta slavnim kad je tri godine poslije izvedena u Britaniji. Do smrti 22. prosinca 1989. taj je irski pisac stvorio bogat opus u kojem nalazimo kazališna djela ili antidrame, kako ih je zvao, Svršetak igre, Posljednja vrpca i Divni dani. U tom kazališnom djelu veličanstvenom glumom u ulozi Millie zablistala je i prvakinja Hrvatskoga narodnoga kazališta Ervina Dragman, afirmirajući u Hrvatskoj djelo jednog od najosporavanijih pisaca prošloga stoljeća. Sve što se u Beckettovim antidramama zbiva proces je sve daljeg i sve dubljeg raspadanja. Pa ipak dobio je Nobelovu nagradu koja je mimoišla mnoge druge autore.

Beckett je pisao i romane. Uoči Drugoga svjetskog rata objavio je roman o mladoj Irkinji Murphy, a poslije rata piše na francuskome romane Molloy, Malone umire i Bezimeni. U Irsku, u kojoj se rodio 13. travnja 1906. u Cooldrinaghu, bogatom protestantskom predgrađu Foxrocka pokraj Dublina i gdje je stekao diplomu na poznatome Trinitty Collageu, više se nije vraćao. Kad je vidio kako nacisti u Parizu postupaju s njegovim židovskim prijateljima, rekao je: Čovjek jednostavno ne može sjediti prekriženih ruku.

Sa svojom prijateljicom Suzanne Deschevaux-Dumesnil, s kojom će se oženiti tek 23 godine poslije, morao se pred Gestapom povući u ilegalni život u selu Roussillon. Ondje su se oboje pridružili francuskome Pokretu otpora. Beckettu su za taj rad dodijeljena visoka francuska odličja. Pokopani su zajedno na pariškome groblju Montparnasse.