Kuhan i pečen: Trka, stres i jela izvan okvira

U večerašnjoj emisiji predstavili smo prinovu u našoj kuharskoj obitelji, chefa Igora Gudca, te upoznali natjecatelje koji su svojim jelima pripravljenim u pola sata od našeg suca Toma zaradili same riječi hvale.

U prvom smo krugu upoznali Dijanu, učiteljicu iz Rijeke koja voli eksperimentirati sa začinima te Josipu, učenicu iz Kutine koja najviše voli pohvale na račun svojih jela. U kuhinji su, kako kažu, inače same svoje chefice, no u našoj kuhinji pomoć je uvijek na dohvat ruke. Pregaču je odjenuo chef Ivan Erak i pomogao damama. Je li samo gulio krumpire ili se primio i kuhače? Saznajmo!

Prva vegetarijanka u sezoni

- Jelo bez mesa i, vjerojatno, bez glutena… Bit će teško zadiviti suca, no nadam se da ću uspjeti, rekla je Dijana nadajući se u dobar ishod. Na traci je odabrala svježi tofu, crveni radič, tikvice, kapare i crne masline, a pripravljala je rižoto od radiča, začinjeni tofu, tikvice i crne masline ražnjiću i čips od kapara.

- Vegetarijanski obrok? Odlično! Uživam kuhati s vegetarijancima pa se nadam da će biti zanimljivo, nadodao je chef.

Josipa je, pak, odabrala svinjski kare, tikvice i shiitake gljive, no nije zadovoljna odabirom koji je poprilično "ziheraški". Nije dovoljan izazov ispeći svinjski kare, konstatirala je, pa je odlučila krenuti u neočekivanom smjeru, onom orijentalnom.

- Jako dobar smjer jer se radi o kratkoj termičkoj obradi koja osigurava da se meso ne isuši, pohvalio je Tom Josipin izbor.

Druga traka

Krumpir na traci za koji se odlučila Dijana nije bio najbolja opcija.

- Što ćemo s krumpirom u 14 minuta napraviti?, upitao je chef Ivan. Vremena nema pa je odluka pala na - čips. Deset minuta je do kraja i panika je na vrhuncu. Hoće li uspjeti završiti svoja jela? Josipa nailazi na problem. Naime, ne može otvoriti bocu temeljca, a ne može ni Ivan pa u pomoć priskače voditeljica Ana.

- Inače mogu, no sada mi ne ide. To je sigurno zbog haljine!, našalila se, no bocu je uspješno otvorila iz drugog pokušaja. Pola sata je prošlo, jela su uspješno bila završena i poslužena. Svoju "Čaroliju okusa" Tomu je prezentirala Dijana.

- Malo konfuzno, komentirao je sudac i nadodao - Super je, samo se jelo nije moglo odlučiti voli li više škrob od riže ili od krumpira, al' za pola sata ok, nije toliko strašno.

S obzirom da ga je skoro "upalila", a i prilično je jako i ljuto, svoj "Dimni alarm" Tomu je poslužila Josipa.

- Ne vidim gdje je alarm jer nije tako ljuto, komentirao je Tom. - Ali jasmin ruža nije riža koja se kuha al dente, već do kraja jer ne otpušta škrob i ne pruža kremoznost, objasnio je i nadodao da su meso i povrće odlični. Svojim je tanjurom Josipa osigurala prolaz u treći krug.

Kuhaju mladići

U drugom se krugu natjecateljima po prvi puta u showu pridružuje naš novi chef Igor Gudac, chef koji kuhanje pretvara u umjetnost i ujedno čovjek s najboljom frizurom u hrvatskih kuhara, našalila se Ana. U kuhinji je pomagao Martinu, morskom biologu koji voli kuhati u prirodi i Vanji, profesoru likovnog koji obožava pripravljati raznovrsna jela posebice za svoju, kako kaže, najbolju djevojku na svijetu.

Traka je prošla, odabir je pao. Martin je izabrao mljevenu junetinu, lisičarke, tikvice i špinat od kojih je napravio curry s kokosom, junećim okruglicama i basmati rižom, dok se Vanja odlučio za sipu, lisičarke, tikvice i špinat, a pripravio je rižoto sa sipom, tikvicama, lisičarkama i špinatom.

- Vanja se odlučio za kompliciranu namirnicu, protein za koji ne znaš kako se ponaša dok ga ne očistiš, komentirao je chef Igor odabir sipe i nadodao da za Martinov odabir ne zna je li dobar, ali sigurno je pametan zbog kratke termičke obrade.

- Današnji recept sam "pokupio" u Škotskoj gdje sam studirao, a i gdje sam, po prvi put, bio izložen kuhinjama svijeta, objasnio je Martin svoj odabir.

Vanja je poslužio "Žutog King Konga", a Tom je iskomentirao - Aha, jako dobro, super začinjeno! Sipa mekana i slatka, jedino me smeta kopar koji tu ne odgovara. Sve u svemu, jako uspješan tanjur.

"Azijska avanatura" bilo je ime Martinovog jela kojem Tom nije pronašao ni jednu zamjerku, osim što bi volio da je malo pikantnije.

- Nije fer da netko od vas ide doma jer oboje imate strast, želju za kuharstvom, znanje i definitivno pripadate u ovaj show, no, nažalost, netko mora doma, konstatirao je Tom.

U završni krug prošao je Martin koji je svoje kulinarsko umijeće pokazao u dvoboju s Josipom.

Zabavna hrana

Martin je odabrao kozice, mascarpone, kravlji sir, jagode, špagete i kineski kupus od kojih će raditi nešto - van okvira. Odlučio se, naime, na kozice s palentom i pak choiem te špagete "na slatko" s reduciranim raguom od jagodama i kravljim sirom.  Josipa se isto odlučila za repove kozica, vongole, jagode (iako je alergična na njih, ali ih svi vole), pekan orahe, svježi kravlji sir i poriluk. Od kozica, vongola i poriluka napravila je juhu, a za desert kremicu s voćem.

- Tanjuri su neobični, zabavni, no kakav će efekt na kraju imati, ne znam, komentirao je Martin.

Dame imaju prednost pa je Tomu svoja jela, "Lude kozice" i "Voćnu čašu", prva poslužila Josipa. Reakcija je bila - wow!

- Vongole bi bilo dobro poslužiti bez školjaka jer je nespretno jesti ih rukama i staviti malo manje ulja, to je to. Okus je fantastičan! Juha za svaku pohvalu! Desert isto odličan!, komentirao je sudac.

Za "Tesino jelo" i "Brain teaser špagete" Martin je također dobio same riječi hvale.

- Ovo su jela s puno duha. Mi chefovi zaboravljamo da je jedna od bitnijih funkcija hrane da bude zabavna, a ovo je jako zabavna hrana, bistrologija prava. Žlica, film i uživancija!, zaključio je Tom.

Opet isti slučaj teškog odabira između dva sjajna natjecatelja, no odluka je morala pasti. Show je napustila Josipa.

Martine, čestitamo! Vidimo se u polufinalu!

POBJEDNIČKE RECEPTE donosimo u nastavku:

TESINO JELO
Na maslacu prepržiti pola kozica i češnjak i pritom paziti da češnjak ne zagori. Dodati bijelo vino i nastaviti s kuhanjem dok alkohol ne iskuha. Zakuhati riblji temeljac. U mikseru napraviti pire od ribljeg temeljca i kozica. Drugu polovicu kozica prepeći na ostatku maslaca i češnjaka. Pire od kozica dodati ostatku kozica i dodati malo passate od rajčica. Začiniti solju i paprom po ukusu. Kineski kupus prepržiti na maslinovom ulju kratko i brzo da se opusti i dobije boju pa začiniti morskom soli. Zagrijati mlijeko do kuhanja, pazeći da ne prekipi. Pjenjačom umiješati palentu pazeći da se ne stvaraju grudice i kuhati par minuta. Na kraju kuhanja palente dodati mascarpone i začiniti po ukusu. Listiće badema i pinjole prepržiti na tavi pazeći da ne zagore. Još vruće bademe i pinjole umiješati u kravlji sir, dodati maslac i žustro miješati (mantekiranje). Na tanjur servirati palentu, na palentu umak s kozicama, kineski kupus i na vrh žličnjak od oplemenjenog kravljeg sira.

BRAIN TEASER ŠPAGETI
Očistiti jagode i nasjeckati na kockice te reducirati na slaboj vatri. Marelice prepržiti na suhoj tavi da se oslobode prirodni šećeri, oguliti kožice te također nasjeckati na kockice i dodati jagodama (ako je voće kvalitetno i zrelo, nema potrebe dodavati šećera u umak od jagoda i marelica). Skuhati špagete al dente u neslanoj vodi. Pri kraju kuhanja špagete oplemeniti maslacem, umiješati s umakom od voća te natrgati listiće aromatične mente i posipati po tanjuru.

Propuštenu emisiju možete pogledati u HD rezoluciji na multimedijskoj platformi HRTi.