Orlandov stup ima pomake u konstrukciji

Voditeljica nadzora Orlandova stupa u Dubrovniku Vinka Marinković iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda izjavila je kako je dosadašnji šestomjesečni nadzor pokazao pomake u konstrukciji stupa, ali prvi će se konkretni znanstveni rezultati znati u lipnju 2020. kad se zaokruži jednogodišnji ciklus.

- 600 godina od postavljanja Orlandova stupa

Marinković je u ponedjeljak na završnoj konferenciji za medije u povodu Orlandove godine 2019. rekla kako se još uvijek ne može točno reći o kolikim je pomacima riječ niti o njihovim utjecajima na konstrukciju.

- Postavili smo na pukotine šest senzora uz jedan kontrolni, kako bi smo promatrali dinamiku širenja vertikalnih pukotina te tako uspostavili međuodnos dosadašnjih oštećenja. Pomaci i temperatura snimaju se svakih sat vremena, istaknula je Marinković.

Dodala je da je potrebno da prođe najmanje jednogodišnji ciklus, kako bi se izmijenile sve ekstremne ljetne i zimske temperature: Tek onda ćemo u lipnju 2020. raspolagati s konkretnim podacima koje treba analizirati, izvući zaključak pa dati prijedlog konačne restauracije, napomenula je Marinković.

Tijek obnove ovisi o stupnju i uzrocima oštećenja, što će se dobiti nakon dijagnostike: Još ne možemo reći hoće li se restauracija moći obaviti 'in situ' ili će se morati demontirati. Iz analize ćemo onda znati i treba li postavljati repliku, rekla je Marinković.

14 događaja za Orlandovu godinu

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić podsjetila je na niz aktivnosti kojima je Dubrovnik obilježio ‘Orlandovu godinu 2019.’, odnosno 600. obljetnicu postavljanja Orlandova stupa.

- Od 23 prijavljena projekta u program smo uvrstili njih 14, za što smo iz proračuna izdvojili 452 tisuće kuna. Hvala svim udrugama, sportskim društvima, vrtićima, školama i institucijama koji su sudjelovali ili su se svojim programima pridružili proslavi. Najviše me veseli što smo djeci pokazali koliko je Orlando važan svim generacijama kao simbol Dubrovnika, rekla je Tepšić.

U godini kada Grad Dubrovnik posebnim cjelogodišnjim programom obilježava 600. obljetnicu postavljanja Orlandovog stupa počeo je i složeni postupak nadzor pukotina, što je preduvjet budućih radova na sanaciji oštećenja na stupu.
Orlandov stup ide na sanaciju, bit će zamijenjen replikom

Zaštitna skela oko Orlandovog stupa postavljena je u siječnju s ciljem dvogodišnjeg nadzora postojećih pukotina i umanjenja rizika od nastanka daljnjih oštećenja. Uslijedio je postupak nabave uređaja za mjerenje pomaka te njihovo laboratorijsko testiranje. U lipnju su mjerni uređaji montirani i aktivirani 'in situ', dok je očitanje podataka provedeno u listopadu.

Nadzor se provodi u suradnji Hrvatskoga restauratorskog zavoda (HRZ) i Laboratorija za ispitivanje konstrukcija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a projekt sanacije oštećenja povjeren je HRZ-u.

600 godina Orlanda: izložba i milenijska fotografija

U povodu obilježavanje 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa u Gradu, ova godina proglašena je Orlandovom godinom, a u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala Dubrovačke knjižnice organizirale su izložbu '600 godina Orlanda s nama', koja je u pondjeljak otvorena u Znanstvenoj knjižnici.

U proljeće ove godine Orlandova 600. obljetnica bila je ovjekovječena i milenijskom fotografijom na trgu Luža uz našeg poznatog fotografa Šimu Strikomana. Pozvani su bili svi koji su po njemu dobili ime - vitezovi imenjaci, ali i učenice i učenici iz osnovnih škola Marina Getaldića i Marina Držića. Inače, bila je to 668. Strikomanova milenijska fotografija u 19 godina koliko se projekt provodi.

Milenijska fotografija u čast 600 godina Orlandova stupa