Mačak na Filozofskom fakultetu

Osječki Filozofski fakultet ima novog zaposlenika. U knjižnici su angažirali opakog čuvara koji pazi na red te da studenti i istraživači imaju potreban mir. On je, glavom i brkom - mačak, koji ima i svoju studentsku iskaznicu. Riječ je, naime, o jedinom fakultetu prijatelju životinja u gradu na Dravi i među prvima takvima u Hrvatskoj.


- Pojavio se jednoga dana na našim vratima i evo ostao do dana današnjega s  nama, čak se i zaposlio u knjižnici, broji knjige i piše sa studentima seminare, dakle ima zdravstveno osiguranje, stan i hranu, rekla je prof. dr. Milica Lukić, prodekanica za razvoj i poslovanje na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

I učenje s ovim neobičnim knjižničarom posebno je zanimljivo. 

- Kad on dođe, jednostavno nas vrati u realnost i onda se igramo s njim. Poprilično osvježenje zapravo, kaže Dajana Smiljanić, studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.

- Pomalo neobično definitivno. Pogotovo prvi put kad sam došao, ali sam se već nakon par dana navikao i bilo mi je drago, dodaje njezin kolega Marin Petković

Za ime nije bilo dvojbe. Prije Đivina dolaska na dar su dobili nalivpero s drvenom mačkom, kojom su, čini se, prizvali novoga djelatnika.

- Zapravo jedino ime koje je mogao dobiti je Ivan Gundulić, profesor je nazvao tu mačku Ivan Gundulić, mačica, a Gundulića su za života zvali mačica, objašnava voditeljica knjižnice Lana Šuster.

Aktivan je Đivo i na društvenim mrežama gdje ima veliki broj obožavatelja, a u goste prima i mačje prijatelje.

- Dobio je hranu poštom i baš je bilo naslovljeno "za Đivu koji radi u knjižnici", dodaje Šuster. 

No nije samo po Đivi poznat ovaj osječki fakultet. Na njega su već nekoliko godina ljubimci dobro došli, a mogu dobiti i svoje iksice.
- U stvari je fantastična stvar što mogu doći ovdje i ovaj fakultet je upravo odličan zbog te opcije koju nudi svojim studentima, ističe Maša Riznić iz Udruge "Pobjede".

I Lusi je tako ovdje dobila poseban tretman, keksiće, vodu i malo maženja, a u referadi je podnijela zahtjev za iksicu. Tko zna, možda joj upravo svojom šapom odobrenje potpiše Đivo, najnoviji djelatnik fakulteta.