23. prosinca 1979. - Umrla Peggy Guggenheim

Poznata američka kolekcionarka modernih umjetnina Peggy Guggenheim umrla je 23. prosinca 1979. u Veneciji gdje je provela zadnjih trideset godina života.

Potječe iz bogate židovske obitelji koja je u New York došla iz Švicarske. Prolazila je tipičan hladni odgoj namijenjen bogatoj djeci, a njoj je još otac poginuo na Titanicu, pa ju je obitelj dodatno zanemarivala. Ljubav prema umjetnosti svojega doba počela je stjecati u knjižari Sunwiese Turn u kojoj se okupljao avangardni umjetnički svijet. Kada je mogla raspolagati svojim velikim nasljedstvom, strastveno zainteresirana za umjetnine, odlučila ih je skupljati na izvorištu, u Europi.

Otišla je u Pariz i sprijateljila se s mnogim umjetnicima koji su mahom živjeli boemskim životom na Montparnasseu. Većinom su ti kubisti, nadrealisti bili siromašni i Peggy bi dnevno kupovala po jednu sliku prijatelja umjetnika kako bi im pomogla. Tako je došla u posjed Chagalla, Duchampa, Dalija, Miroa, Kleea, Arpa, Braquea, Picassa, Moorea, Ernsta… U Londonu je otvorila galeriju koju su joj opremili prijatelji umjetnici. Po uzoru na strica, koji je ulaganje u umjetnost smatrao dobrom investicijom odlučila je otvoriti muzej, no, omeo ju je početak Drugoga svjetskog rata. Vratila se u New York i pomagala izbjeglim umjetnicima i intelektualcima. Poslije rata vratila se u Europu, točnije u Veneciju.

Zakladi Guggenheim oporučno je ostavila svoju vrijednu zbirku u Pallazzo Venier dei Leoni koja je uz muzej u New Yorku postala jedna od najznamenitijih svjetskih zbirki moderne umjetnosti.