25. prosinca 1932 - Prva misa u kapelici Majke Božje Sljemenske

U gustoj šumi Medvednice sakrila se kapelica Majke Božje Sljemenske. Sagrađena je 1932. u čast 1000. obljetnice hrvatskog kraljevstva i 1300. obljetnice pokrštenja Hrvata, na zemljištu koje je isusovcima darovao grad Zagreb.

Iste godine u njoj je slavljena prva misa polnoćka, a tradicija polnoćkog hodočašća Majci Božjoj Sljemenskoj održala se do današnjih dana. Svake godine na božićnu noć više od tisuću vjernika, danas uglavnom s čeonim lampama, a dio kao prvi planinari s fenjerima i bakljama, hodočasti do tog bisera hrvatske sakralne umjetnosti. Kapelica je izgrađena prema nacrtu arhitekta Jurja Denzlera koji je zamislio da izvana bude nalik starohrvatskim crkvicama iz Dalmacije. Iznutra je ukrašena djelima vrsnih umjetnika.

Tako je Vanja Radauš od bračkog kamena izradio oltar ukrašen reljefnim likovima svetaca. Kapelica je prepoznatljiva po drvenom stropu od slavonskog hrasta na kojemu se nalaze hrvatski povijesni grbovi, a i ostatak unutrašnjosti obiluje motivima iz naše prošlosti. Radi potreba planinara, turista i bolesnika nekadašnje bolnice Brestovac, 1963. kapelica je postala župna crkva u kojoj se svake nedjelje služi misa. Danas župa nema trajno nastanjenih vjernika te je jedina hrvatska župa u kojoj se ne umire. Nema ni groblja, ni matice umrlih, no zato ima maticu krštenih, a mnogi parovi, zbog romantičnog šumskog ambijenta, odlučuju upravo u njoj sklopiti sakrament ženidbe.