Ukrasi za božićno drvce na starinski način

U kićenju božićnog drvca uživaju i odrasli i djeca. Mnogi se sjećaju Božića kod svojih baka i priča kako se nekada ukrašavalo. U nekim slavonskim selima i danas se čuvaju uspomene i ukrasi izrađuju na starinski način.

Svake godine baka Marija svoje božićno drvce ukrašava ručnim radovima. Za nju je ono najljepše.

- Izrađujem anđele, zvona, srca, srdašca i okruglo oko miljea, koje visi na boru, objašnjava Marija Jović, Piškorevci.

Kako je bilo nekada, prisjeća se i baka Eva.

- To je bio šećer i umotan u papir i gore u zlato, gore je zlato bilo i onda se to sveže i stavi se na bor, na krispan, tako smo zvali, ističe Eva Blažinkov, Piškorevci.

Baš poput predaka, svoju tradiciju njeguje, ali i prenosi baka Janja. Devedeset peta joj je na pragu.

- Meni je bilo ljepše nego sada. Sada je to sve drukčije. Nije bilo bombona, nego se stavljalo suhu šljivu u papirić pa se vezalo, a mi djeca mislimo da su bomboni, otvorimo, a ono prazno, kaže Janja Mikić, Trnava.

- Pravimo vjenčić od kokica, od kukuruza kokičara, tako se prije pravilo i nanižemo jedno na drugu i dobijemo vjenčić koji stavimo na bor. Tako su naše bake radile, objašnjava Marija Mandić, udruga žena "Sunčice", Trnava.

- Radimo svašta, ovisno o godišnjem dobu, ovisno o vremenu koliko imamo, tako da trenutno smo sada u Božiću i izradi božićnih ukrasa, kaže Lucija Kravat, predsjednica udruga žena "Sunčice", Trnava.

Božićne ukrase prodaju, a prikupljeni novac namijenjen je potrebitima.