50 slikara izlaže 'Vedute Dalmacije'

U Splitskoj Galeriji Vaska Lipovca, uz nastup klape Trogir, u ponedjeljak je otvorena izložba ‘Vedute Dalmacije’. Izlaže čak 50 akademskih slikara, od Vidovića, Tolića, Kaštelančića preko Botterija, Pavića, Budeše do Stipe Ivaniševića.

U katalogu Igora Brešana zapisano je da vedute svjedoče o nama samima, o našoj brizi ili nebrizi prema spomeničkoj baštini, naslijeđu, istini te koliko volimo i razumijemo svoj grad u nastojanjima da pomirimo prošlost sa sadašnjošću.

- Konačno, da se danas koketno dopadne turistu, pobudi u njemu osjećaj za lijepo, plemenito , da mu zatomi agresivnost i osvajački bijes, rušilački poriv. Gradovi imaju gandijevski odnos spram neznancu, pun uvjeravanja kako će života biti i poslije nas, baš kao što smo i mi imali sreće svjedočiti u ovoj maloj i kratkoj epizodi opterećenoj skromnošću, piše autor izložbe Igor Brešan.

Brešan se pita i 'koliko smo puta doticali tisuću neznanaca i anonimaca koji su gradeći grad zapravo ugradili sebe u ljepotu kojoj se svakodnevno klanjamo, imajući na umu beskonačan mar i osjećaj za lijepo'.

Izložba 'Vedute Dalmacije' ostaje otvorena do 17. siječnja sljedeće godine.