Što čitati? – netipičan ljubavni roman ili priču o granici iskrenosti

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje knjige 'Muzej izgubljenih ljubavi' Garyja Barkera te 'Kako zavoljeti morskog psa' Nataše Govedić.

Prije preporuke knjige - preporuka jednog itekako aktualnog književnog događaja: u četvrtak, 19. prosinca, u 17h u zagrebačkom KIC-u održat će se promocija romana Josipa Vujčića 'Balada iz predizborja'. Riječ je o drugom romanu Josipa Vujčića, još jednoj satiri i groteski na aktualne političke teme i likove koja se bavi predsjedničkom predizbornom kampanjom. Na promociji će govoriti Zvonko Alač, Kruno Lokotar i Josip Vujčić.

Gary Barker: 'Muzej izgubljenih ljubavi', Fraktura

Gary Barker američki je istraživač, aktivist za ljudska prava (ravnopravnost spolova) i pisac. Doktorirao je razvojnu psihologiju u Chicagu. Osnivač je međunarodne organizacije koja djeluje u postkonfliktnim društvima u Africi, Latinskoj Americi i Bliskom istoku, a cilj joj je sprečavanje nasilja. Njegova četiri romana bili su inspirirani njegovim iskustvima borca za ljudska prava.

Nadahnut zagrebačkim Muzejom prekinutih veza koji je posjetio 2006., u svojem Muzeju izgubljenih ljubavi Barker oživljava niz likova koji se trude pokazati ljubav, dobrotu, hrabrost i integritet u svijetu u kojem prevladavaju rat, genocid, silovanja i traume.

To nije klasičan ljubavni roman, nego roman o potrazi za ljubavlju i borbi za ljubav, ali i roman o gubitku ljubavi, pri čemu autor nije skliznuo u patetiku.

Kad na putu prema moru nakratko svrate u Zagreb, dvoje mladih Amerikanaca, psihoterapeutkinja Katia i sveučilišni predavač Goran, posjete Muzej prekinutih veza. Među eksponatima nailaze na pismo Goranove prve ljubavi iz izbjegličkog kampa u Bosni. To biva okidač za svođenje računa sa sjenom prošlosti.

Na drugom kraju svijeta, Katijin klijent Tyler, bivši američki vojnik i povratnik iz Afganistana, smisao života pronalazi u neočekivanom očinstvu. Mnogo je u romanu ljubavnih priča - i između roditelja i djece, tu postoji mnogo više od samo romantičnih ljubavi, a prekinuta ljubav je nakon svega ljubavna priča. Roman je istovremeno emotivan i realističan.

Glavni likovi se trude ne postati izložak u Muzeju prekinutih veza, a muzej je okvir u kojem se kombiniraju dokumenti i priča. Junaci dolaze s raznih kontinenata, a veže ih borba za ljubav.

Priče su međusobno isprepletene: preživljavanje u sukobima, ljubavnim i ratnim, o ratu na prostorima bivše Jugoslavije.

Stil pisanja je minimalistički efikasan, bez suvišne rečenice, a bilježi snagu prošlosti i njezin utjecaj na sadašnjost.

Gary Barker nedavno je gostovao u Zagrebu, a svoj je roman predstavio upravo u Muzeju prekinutih veza:
'Muzej izgubljenih ljubavi' u Muzeju prekinutih veza
Nataša Govedić: 'Kako zavoljeti morskog psa', Sandorf

Nataša Govedić je kritičarka, teatrologinja i književnica, a ovaj je roman posvetila neodustajanju i prijateljstvu.

Mješavina je to autobiografije, lirskih dionica, epistolarnih dionica, filozofskih dionica, bajke, prozne obrade dramskog i filmskog pripovijedanja, likovnih refleksija te proznih eseja. Ilustracije iz crtačke mape kiparice i ilustratorice Hane Lukas Midžić 'Ofelijin herbarij' ravnopravni je dio knjige.

Svatko u sebi ima nekog 'morskog psa' - nešto što kod sebe ne možemo prihvatiti i podnijeti, poručuje roman koji analizira prijateljstvo i raspad prijateljstva; dubok gubitak vrlo bliske osobe.

Pratimo prekid odnosa do kojeg je došlo zbog stanja dugotrajne iscrpljenosti, bolesti, depresije ili autodestruktivnosti prijateljica. Jedan od likova romana je Ofelija koja je bilo koja osoba s kojom ste dugo vremena sve dijelili i dugo imali hrabrost nade da će to zauvijek trajati.

To nije roman o tuzi i gubitku, nego o borbi, neka vrsta dnevnika borbe i neodustajanja, te promišljanje o temi granica iskrenosti. Jezik je inventivan, pun izmišljenih novih riječi i kovanica.

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: