Elegantne koke, mirna temperamenta

Miroslav Radović iz Virovitice već tri desetljeća iz hobija uzgaja ukrasnu perad.

Prve velike brame Miroslav je nabavio još kao dječak na izložbi malih životinja. Riječ je o jednoj od najvećih pasmina čistokrvne peradi mirna temperamenta i elegantna držanja koju cijene uzgajivači u cijelom svijetu.

- Potiče iz Azije točnije iz Bangladeša iz doline rijeke Brahma Putre od kojega je potakao naziv skraćeni Brahma kod nas priznata kao Brama, govori Miroslav Radović, uzgajivač peradi, Virovitica.

Životni je vijek brame oko 5 godina, a osim njih uzgaja i bantam, najstariju vrstu patuljaste peradi čiji je životni vijek ipak nešto dulji.

- Potječe iz Indonezije, prikazana je čak i priznata u Europi u 24 boje ja je držim recimo jednu boju to je boja divlja, rekao je Radović.

Svaki se dan o njima brine oko dva sata, a tijekom čišćenja nastamba i nešto više. Za uzgoj kaže nisu zahtjevne niti su izbirljive u hrani.

- Jedu gotovo sve žitarice što raznovrsnije tim bolje pa do čak povrća i voća i tu ne biraju i jako vole, naglašava Radović.

Član je udruge uzgajivača malih životinja Golub iz Virovitice, a sa svojim ljubimcima na natjecanjima osvaja mnogobrojne nagrade.

- Dvadesetak titula državnog šampiona, 5 titula hrvatskog majstora uzgoja i tako još mnoge internacionalne izložbe koje su bile, rekao je Radović.

Tako će sudjelovati i na državnoj izložbi malih životinja koja se idućeg vikenda održava u Virovitici.