Predstavljeno božićno izdanje Uličnih svjetiljki

U Rijeci je predstavljeno božićno izdanje Uličnih svjetiljki, prvog hrvatskog časopisa o beskućništvu i srodnim društvenim temama. Priče njegovih prodavača podsjetit će nas da stalno, a ne samo za vrijeme blagdana - pomoć trebaju mnogi potrebiti. 

21 je prodavač Uličnih svjetiljki u Rijeci, a svatko od njih ima svoju životnu priču. Ivo Marjanica je više od dvadeset godina radio u građevinarstvu, no zbog bolesti više nije mogao obavljati teške fizičke poslove. Ostao je bez posla. Računi su se gomilali, ovrhe pristizale jedna za drugom.

- Bio sam kukove operirao, nisam mogao ništa raditi drugo, bio sam u depresiji, onda sam se uključio u časopise i drago mi je što sam se uključio, komuniciram s ljudima, s djecom najviše, objašnjava Ivo.

Danas živi od socijalne pomoći i zarade od prodaje Uličnih svjetiljki. Kaže, taj mu je časopis promijenio život nabolje. A novo božićno izdanje časopisa na riječkom su Korzu prodavali i učenici volonteri.

- Mislim da je to jako težak posao i da se oni jako trude i da bi im trebali pomoći, kaže Iva Drobina, učenica OŠ Omišalj.

- Znam da mnogi ti ljudi nemaju krov nad glavom i da je ovo vrlo težak posao jer su oni po danu kad je kiša, kad je sunce, svaki dan tu na određenom dijelu Korza i to je stvarno jako težak posao, dodaje njezin kolega Mihael ŽužićI.

Cijena časopisa je 8 kuna, od toga pola dobije prodavač, a ostatak je namijenjen za sljedeći broj.

- Tema časopisa je pogled uprt u nebo, što svakome od naših prodavača znači pogledati u nebo, što je njemu poruka, rekla je Nela Pujić, Prihvatilište za beskućnike Ruže sv. Franje.

A jedna od poruka iz časopisa glasi: 

"Nije dobro da čovjek bude sam jer imamo potrebu za jedinstvom i ako tome težimo, ta će čežnja biti ostvarena."