Studentski dom u Puli dobija nove sadržaje

Pula se nastoji sve više profilirati kao studentski grad. Povećanje broja studenata mora pratiti i bolji studentski standard.

Dograđuje se studentski dom koji je otvoren prije 4 godine i to u dijelu gdje je nekad bila bolnica. Zbog većeg broja studija, a i  studenata, bilo je potrebno proširiti dom i uvesti nove sadržaje.

Proširenje studentskog doma u Puli postalo je nužno otkako je broj studenata u gradu narastao na gotovo 5 tisuća. Stari odjeli pulske opće bolnice postupno sele u novu zgradu pa su prazni objekti idealni za preuređenje.

- Ja bih rekao da smo mi kao skvoteri. Kada bolnica oslobađa prostore - mi ulijećemo. Iskoristit ćemo bolničku praonicu i bolničku kotlovnicu, govori Miodrag Čerina, ravnatelj Studentskog centra Pula.

Sa 75 milijuna pretežito europskih, ali i državnih kuna, izgradit će se 2 nova paviljona s dodatnih 250 kreveta.

- S time što je ovaj projekt osobito namijenjen osiguranju smještaja za studente u nepovoljnom položaju, bilo lošijeg socio-ekonomskog statusa, bilo osobama s invaliditetom, naglašava prof.dr.sc. Lorena Mošnja Škare, voditeljica projekta.

Sve će sobe biti dvokrevetne, sa sanitarnim čvorovima, televizorima i klima-uređajima. Izgradit će se i još jedan restoran, ali i dodatni sadržaji poput fitness dvorane.

Istodobno, sveučilište je u postupku dobivanja  dodatnih 180 milijuna kuna namijenjenih za znanstvenu infrastrukturu.

- Koja će dijelom biti 120 milijuna kuna u mjestu gdje se sada nalazi rektorat i dom, a 60 milijuna je predviđeno za znanstvenu infrastrukturu u prostoru sadašnje bolnice, rekao je prof.dr.sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile.

A na to neće trebati dugo čekati. Do kraja sljedeće godine svi će se bolnički odjeli i iz Mornaričke bolnice preseliti u novu zgradu, pa će i ona pripasti Sveučilištu.