Božićnice za kravice

Nekada su naša sela na sjeveru zemlje živjela od mlijeka, nema kuće koja nije imala kravu, dvije. Danas krava nema, a staje su zapuštene. Da bi ohrabrili proizvođače, u Svetom Đurđu pokraj Ludbrega već nekoliko godina dijele božićnice za kravice. No ni ta mjera ne pomaže.

Obitelj Kos iz Svetog Đurđa jedna je od malobrojnih koje nastavljaju tradiciju mljekarstva. Imaju dvadesetak krava koje daju više od 130.000 litara mlijeka na godinu.

- Ja sa suprugom sam u tome, još par godina ćemo držati krave a onda ćemo vidjeti, rekao je Josip Kos iz Svetog Đurđa.

No oni su u ovome kraju jedni od rijetkih mljekara. Nekada su sela oko Ludbrega, Varaždina i Ivanca počivala na mlijeku i stočarstvu. Danas je slika potpuno drugačija: samo u protekle tri godine broj krava ovdje u Svetom Đurđu smanjio se s 300 na 150, a još je tragičnija situacija u Varaždinskoj županiji gdje se u proteklo desetljeće broj krava smanjio za 80%.

Da bi to promijenili u Svetom Đurđu dijele "božićnice za kravice", 200 kuna po grlu. No ni ta mjera ne pomaže.

- Ne isplati se, mlijeko je spalo na najnižu granu, jedna Jamnica košta više od litre mlijeka, ljudima se to više ne isplati, a ni mladi se ne odlučuju za to, rekao je načelnik općine Sveti Đurđ Josip Nagy.

Ipak postoje proizvođači koji su od mlijeka napravili dobar posao. Obitelj Fruk iz Viničnog proizvodi sireve. Prodaju ih ovih dana i na bečkom adventu.

- Na tradicijski način. Ništa kulture, ništa sirišta, sve normalno, prirodno proizvodimo i to je recept, objašnjava Melita Fruk iz Viničnog.

I dok jedni, unatoč potporama propadaju i napuštaju staje drugi se probijaju na europsko tržište. Jer važno je, kažu, da je domaće.