Božićni sajmovi drugačiji od drugih

Ako su vam dosadile uobičajene ponude božićnih sajmova, onda je mjesto za vas zagrebački Dom HDLU-a, popularna Džamija, gdje se do 22. prosinca održavaju prodajna izložba radova studenata likovnih akademija ‘Plati i nosi’ i umjetnički sajam artOmat.

Prodajna izložba radova studenata likovnih akademija ‘Plati i nosi’ u Galeriji Bačva Doma HDLU-a, donosi u svom ovogodišnjem, drugom izdanju radove sedamdesetak studenata s likovnih akademija u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

- Cilj projekta je mladim i perspektivnim umjetnicima dati priliku da razmijene iskustva s kolegama s drugih akademija, da se okušaju u prezentaciji i prodaji radova široj publici i pripreme za tržište na kojem će pokazati svoj talent i uspješnost, ističu iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koje organizira izložbu uz Hrvatsku poštansku banku i Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Posjetitelji imaju priliku upoznati mladu, suvremenu umjetničku scenu Hrvatske i po iznimno  prihvatljivim cijenama kupiti kvalitetne umjetničke radove, a i ove će godine stručni žiri odabrati najbolja umjetnička djela.

Tomislav Buntak, dekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i predsjednik HDLU rekao je kako takvi projekti spajaju poslovni svijet s najvišim segmentom umjetničkog obrazovnog sustava, a mladim umjetnicima osiguravaju prve jasno postavljene poslovne i karijerne mogućnosti.

Po riječima dekanice riječke Akademije Letricije Linardić, taj jedinstven, vrlo otvoren i pozitivni projekt potiče mlade umjetnike na prezentaciju rada i zaradu, a oboje je jako važno.

- Umjetnicima je potrebno pozitivno okružje u kojem će stvarati, moći ostvariti financijsku dobit i biti prihvaćeni od zajednice, a često sve navedeno izostaje, dodala je Linardić.

Projekt je inspiriran je uspješnim formatom tradicionalne izložbe zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Cash&Carry te dodaju da o njegovom uspjehu govori i podatak o 400 prodanih radova u vrijednosti 350 tisuća kuna te brojne prilike koje su se otvorile sudionicima nakon izložbe.

Deveti umjetnički sajam ‘artOmat’ nudi originalna autorska djela

Deveto izdanje artOmata predstavlja radove 80 izabranih i pozvanih autora, dizajnera i umjetnika. Sajam je još jednom okupio umjetnike različitih likovnih praksi, u rasponu od likovnih i primijenjenih umjetnosti do dizajna.

Među izlagačima su i oni koji će posjetiteljima nude i participatorno iskustvo, poput radionice sitotiska, a za posjetitelje je to i rijetka prilika neposrednog susreta s autorima okupljenima na jednom mjestu.

Organizatori kažu da se sajam organizira sa željom da u vrijeme guste adventske ponude afirmiraju domaću umjetničku i dizajnersku scenu, umjetnicima i dizajnerima pruži prilika za promociju i prodaju svojih radova, a posjetiteljima da kupe originalna autorska djela.

Ove se godine održava i program artOmat Spotlights, u okviru kojega se razgovara s umjetnicama Jelenom Bando i Ivom Supić Janković, koja djeluje na amsterdamskoj umjetničkoj sceni te fotografkinjom Glorijom Lizde.

Gošće sajma su i inicijatorice časopisa ‘This is Badland’, Nina Vukelić i Rafaela Kaćunić, koje ovaj časopis publiciraju u Berlinu, a koncipiraju oko simboličkog i geografskog prostora Balkana.