Gubitak kg kod žena nakon 50-e smanjuje rizik od raka dojke

Trajan gubitak samo dvaju kilograma kod žena nakon pedesete godine života smanjuje rizik od razvoja raka dojke, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici su proučili podatke koji se odnose na 180.000 žena te uočili manji rizik od razvoja raka dojke kod žena koje su izgubile određen broj kilograma i uspjele održati smanjenu tjelesnu težinu.

Težina sudionica studije mjerena je triput u razdoblju od 10 godina: na početku istraživanja, nakon otprilike 5 godina te ponovno nakon 4 godine.

- Već dulje vrijeme znamo da višak tjelesne težine utječe na povećan rizik od razvoja karcinoma dojke, rekla je glavna autorica studije, Lauren Teras, ravnateljica epidemiološkog istraživanja Američke udruge za borbu protiv raka.

- Ova je studija pokazala da je trajan gubitak kilograma povezan s manjim rizikom od razvoja karcinoma dojke kod žena u dobi od 50 i više godina - koje ne uzimaju hormonsku nadomjesnu terapiju. Saznanje je osobito značajno za žene s prekomjernom tjelesnom težinom, a u Sjedinjenim Državama je oko dvije trećine ženske populacije pretilo ili pati od prekomjerne težine, kazala je Teras i dodala:

- Dakle, smanjenje rizika povećavalo se s izgubljenom težinom i bilo je specifično za žene koje ne koriste hormonsku nadomjesnu terapiju. Kod žena koje su izgubile najviše kilograma, oko 9 i više, i koje su uspjele održati 'novu' težinu, uočili smo 26 posto manji rizik od razvoja karcinoma dojke u odnosu na žene čija je težina ostala ista.

- Kod skupine koja je trajno izgubila između 2 i pol i 4 kilograma opazili smo 13 posto manji rizik, a u skupini koja je izgubila između 4,5 i 9 kilograma rizik je bio manji za 16 posto. Čak i među onima koje su izgubile oko 9 kilograma ili više i 'vratile' ih dio, rizik je i dalje bio manji u usporedbi s onima čija je težina ostala ista.

- Premda su rezultati bili najočitiji među pretilim ženama ili onima s viškom kilograma, "jednaku smo vezu uočili i kod žena s normalnim indeksom tjelesne težine, ali nešto slabiju", kazala je Teras.

Studija ne upućuje na uzrok i posljedicu karcinoma

I dok nova studija otkriva povezanost između gubitka kilograma i smanjenog rizika od razvoja karcinoma dojke, ona ne upućuje na uzrok i posljedicu, kaže dr. Stephanie Bernik, šefica kirurgije dojke u njujorškome Mount Sinai Westu.

- Osobe koje s namjerom gube kilograme, većinom se bave i nekim drugim stvarima. Najčešće više vježbaju i pravilnije se hrane. Riječ je o promjenama u načinu života koje smanjuju rizik od razvoja raka dojke, kazala je Bernik.

- Ipak, zna se da masne stanice utječu na pojavu upalnih procesa, a pretpostavlja se da upravo oni pridonose razvoju okruženja koje omogućuje stanicama raka da se razvijaju i razmnožavaju. Ova studija pridonosi nizu dosadašnjih saznanja po kojima je zdrav način života iznimno značajan u nastojanju da se smanji rizik od razvoja raka, rekla je Bernik.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.