Dojmovi prvih gledatelja velikog finala Ratova zvijezda

Ljubitelji jedne od najpopularnijih filmskih saga u povijesti – Ratova zvijezda, ovih dana dolaze na svoje.

U ponedjeljak je u Los Angelesu bila premijera posljednjeg, devetog dijela 'Uspon Skywalkera', a sinoć je u Zagrebu održana i hrvatska premijera dugo očekivanog filma.

Kada su prije gotovo pola stoljeća Ratovi zvijezda započeli svoj put, njihov tvorac George Lucas nije znao da će taj izmaštani svijet u dalekoj galaksiji steći toliku popularnost. Svaku novu epizodu prati euforija milijuna obožavatelja diljem svijeta.

U završnom dijelu sage pojavljuju se nove legende koje možete otkriti u našim kinima od četvrtka, 19. prosinca, a evo dojmova premijerne publike nakon sinoćnje projekcije u Zagrebu:

- Ovo je potpuno ostvarenje sna još otkad sam bila dijete; obožavam ih, pratim ih, sve nastavke, sve serije; gledam ih od djetinjstva, prvi sam film gledao kad sam bio u prvom osnovne tako da sam zaokružio sad životnu priču; Ratovi zvijezda daju mi trajni osjećaj djetinjstva, izjavili su prvi gledatelji velikog finala Ratova zvijezda za Vijesti iz kulture.

Zadnji 'Ratovi zvijezda' premijerno u Los Angelesu

Živopisni droidi i oklopljeni jurišnici rame uz rame s holivudskim zvijezdama i moćnicima uveličali su u ponedjeljak navečer svjetsku premijeru ‘Ratova zvijezda: Uspon Skywalkera’, devetog i posljednjeg filma iz slavnog znanstveno-fantastičnog serijala.

Kompanija Disney zatvorila je cijeli blok u središtu Hollywoodu kako bi organizirala premijeru nestrpljivo očekivanog filma, koji će za opću publiku u distribuciju u četvrtak.

Razvodnici su goste na njihova mjesta upućivali laserskim mačevima, među njima i glumce iz filma Daisy Ridley i Marka Hamilla, tepih nije bio crven, nego plav kao nebo, a iznad šatora nalik spremištu svemirskih brodova visjele su replike triju zvjezdanih lovaca.

Glumac Harrison Ford, čiji je lik Hans Solo umro u sedmom filmu ‘Sila se budi’, pridružio se premijeri. Ondje je bio i Adam Driver, koji je u filmu utjelovio viteza Mračne Strane Kyla Rena. Među slavnim uzvanicima koji nisu uključeni u film bili su, među ostalima, redatelji Steven Spielberg i Spike Lee i glumica Frances McDormand.

‘Usponom Skywalkera’ završava filmska franšiza koja je u više od 40 godina samo na blagajnama zaradila 9,2 milijarde dolara. Završetak je to priče koja je počela prije 42 godine, 1977., kada je redatelj George Lucas publiku upoznao s mladim junakom Lukeom Skywalkerom i oduševio je metalnim robotima zvanim droidi, rasom visokih, dlakavih ratnika Wokieeja i nizom drugih likova.

Iako ovim filmom završava saga o obitelji Skywalker, Disney i dalje namjerava iskorištavati ovu temu, i od nje odlično zarađivati, novim 'zvjezdanim' serijalom s novim likovima.