100. rođendan Jure Kaštelana: 'Tajna stvaranja je tajna života'

Pjesnik, esejist, dramatičar, sveučilišni profesor Jure Kaštelan rođen je na današnji dan, 18. prosinca, prije točno 100 godina u mjestu Zakučac kraj Omiša.

Svojim je likom i djelom velikim slovima upisan u povijest hrvatske književnosti jer mnogo je toga čime nas je zadužio: osim što je bio vrsni pjesnik i književni teoretičar Jure Kaštelan bio je i uvjereni antifašist te urednik hrvatskog izdanja Biblije zajedno s Bonaventurom Dudom.

'Tajna stvaranja je tajna života. Druge tajne nema.' - riječi su to pjesnika Jure Kaštelana koje smo pronašli u snimci iz našeg arhiva:Kaštelan se školovao u Splitu, a zatim na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1940. godine objavio je u vlastitoj nakladi prvu zbirku 'Crveni konj' koju je ilustrirao Edo Murtić. Tijekom Drugog svjetskog rata sudjeluje u antifašističkoj borbi.

Bio je voditelj je Katedre za teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a zatim je do smrti 1990. godine bio ravnatelj Instituta za književnost i teatrologiju HAZU-a.

- Ne smije se zaboraviti da je on stao iza Vesne Parun i da je prvi objavio 'Rukovet' Tina Ujevića nakon što je Ujeviću bilo zabranjeno pet godina objavljivati. Dakle, ono što je modernizam značio između dva rata, to je u hrvatskoj poeziji kao nasljeđe ostalo zahvaljujući njemu i njegovim posredovanjima, istaknuo je proljetos književnik Božidar Petrač u Društvu hrvatskih književnika u povodu predstavljanja Kaštelanovih izabranih pjesama 'Sklad urlik' objavljenih uz 100. obljetnicu rođenja našeg velikog pjesnika.

Zanimljivo je da izbora iz Kaštelanova pjesništva ima gotovo dvostruko više od objavljenih zbirki poezije što potvrđuje da zanimanje za Kaštelanovu poeziju ne jenjava te da je svako novo čitanje dobrodošlo.

- Riječ je vrlo zahtjevnom opusu izvanredno visoke kvalitete. To možda zvuči kontradiktorno s obzirom na pristupačnost, ali tako je. Kaštelan je rijedak primjer popularnog, a izuzetno hermetičnog pjesnika, ocijenio je priređivač knjige 'Sklad urlik' Tomislav Brlek.

Književni povjesničar Ivica Matičević napomenuo je da nije samo poezija ono što Kaštelena izdvaja iz 'razuzdane gomile' tog doba, nego i njegov rad na drugim područjima: Njegov je opus više žanrovski – tu su i eseji i kritike, tu su i drame, neke se i danas uspješno izvode. On je bio totalni čovjek u književnosti, komentirao je Matičević.

Zasigurno najpoznatija Kaštelanova poema su 'Tifusari', u kojoj se osjeća utjecaj Ivana Gorana Kovačića, pa se uz Kovačićevu 'Jamu' upravo 'Tifusari' smatraju jednom od najboljih.
'Sklad urlik' - uz 100. obljetnicu rođenja Jure Kaštelana