Luko Paljetak: 'More je najljepši ekran'

Od svoga Dubrovnika do otoka Krka, pa do Vrbnika nad morem, i onda s prijateljem Antonom do samoga mora, mnogo se puta uputio gospar Luko Paljetak.

Naš je poznati književnik i akademik, redatelj, dramaturg i lutkarski poeta Luko Paljetak, kao svi mi - veliki ljubitelj mora.

- Evo nas ponovno na moru, po tko zna koji put zaredom, i Vas i mene, ali prvi put zajedno. To je vrlo lijepa prigoda, osim toga mi smo vrlo dobra trojka, Vi, ja i more, priča nam akademik Paljetak.

Još kao dječak, iz dubrovačkih zidina unutar kojih je živio, Luko je hrlio k moru: I to je bio, baš onako za mene, kad sam bio dijete, poseban doživljaj, doći na rivu, na Porporelu, doći tamo gdje se vidi plićina ili otoci, i onda čuti kako miriše more, kako razgovara more, i staviti prst u more i biti onda svugdje gdje želiš. I biti povezan s cijelim svijetom. Ili obrnuto - cijeli svijet privesti k sebi, poetično će Paljetak.

Paljetak ima antologijsku zbirku pjesama 'More plovi' čije se ime – kako kaže Paljetak - shvatiti i kao more plovi, ali i kao moreplovi: Kad vi stojite na brodu, imate dojam zapravo da more plovi, a da brod stoji, to je prekrasan osjećaj, kaže Paljetak.

Pitamo Paljetka zašto voli otok Krk, a on će diplomatski da se ni jedan otok ne uvrijedi: Ja inače volim otoke zato što mislim da su oni na neki način posebno obilježeni, i rekao bih posebno darovani čovjeku kao dio kopna koji ima neke svoje specifičnosti, neku posebnu ulogu, čak namjenu, reče Paljetak.

No, s Vrbnikom na Krku, ipak ga posebno veže - dobro vino, ovaj put  i počasno kumstvo Katunarove ovogodišnje berbe:

- Eto nešto očito smo pronašli zajedničko što nas veže toliki niz godina. Jer more, kao što znamo, nije samo ono po čemu plove mornari, love ribari, nego more je i inspiracija što smo čuli od našeg gospara Luke. A more taj zrak produhovljuje i na neki drugi način dišemo, kaže vrbnički vinar Anton Katunar.

Zbog mora se vole i dalmatinske madone: Dalmatinske madone imaju male ribe u očima i češalj od riblje kosti bijele u kosi. Drže dijete na koljenu i more gledaju, dok u kutu u mreži, poput sipa, anđeli božji lete. Očima lijepim zure, oseka im u tijelo ulazi, i plima, govori Paljetak.

I na kraju – Paljetkova poruka svima nama: Dragi prijatelji, kada se zagledate u more onda ćete shvatiti da je to najljepši ekran na svijetu, jer se u njemu ogleda nebo. Gledajte more, mislite na nebo, gledajte nebo i vidjet ćete - more. Hvala vam.