Probijen prvi tunel na otoku Braču!

Probijen je prvi tunel na otoku Braču! Dio je to kilometar duge obilaznice naselja Ložišća. Riječ je o važnom projektu za općinu Milna i najvećem ulaganju u cestogradnju na Braču u posljednjih 20-ak godina.

Hrvatske ceste uložile su 32 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti gotovi i prije planiranog roka - koji je u listopadu iduće godine.

U Hrvatskim cestama prezadovoljni su dinamikom radova u ovom povijesnom projektu za općinu Milna. Probijen je prvi tunel na otoku, trenutačno se postavlja hidroizolacija, odnosno sekundarna betonska obloga.

- Sam tunelski iskop je dug 160 metara, međutim kad se izvuku tunelske kampade, to će biti 190 metara, a zahvat je kilometar i 60 metara. Dakle, zaobići će se ono usko grlo preko Ložišća, govori Mislav Vučković, voditelj projekta, Hrvatske ceste.

Tunel i obilaznica bit će spas za Ložišća, jedno od najslikovitijih naselja na otoku Braču. Cjelokupan promet prema Milni više neće teći uskim prolazom između ovih kuća. Autobusi i kamioni zaobilazit će Ložišća.

13 godina općina Milna priprema i čeka ovaj tunel i obilaznicu. Skraćuje se vožnja do trajekta u Supetru te stvaraju preduvjeti za veći razvoj općine.

- Proračun općine Milna stalno raste što je bitno, a i proračun Turističke zajednice stalno raste. S nekih 700 000 kuna, on će ove godine biti milijun i 300 tisuća kuna. Prvi puta u povijesti imamo suficit proračuna, naglašava Frane Lozić, načelnik općine Milna.

Za strpljenje se mole stanovnici Bobovišća jer se do veljače moraju koristiti zamjenskim spojem na glavnu prometnicu. S obzirom na dosadašnji tijek radova moguće je da se tunel i cesta otvore za promet i četiri mjeseca prije roka, odnosno već u lipnju.