Proslava ili Osmine - znate li što je to?

Osam dana prije Božića Šibenčani njeguju pučki običaj - takozvanu Proslavu ili Osmine. Tradicionalno su se toga dana okupljali na ulicama, do ponoći kada bi se oglasila crkvena zvona kao nagovještaj velikoga blagdana.

Štuju se običaji i danas, ali na malo moderniji način - turističkom blagdanskom turom i natjecanjem u pripremi fritula.

Prolomila se zvonjava - točno u ponoć.  Vrhunac je to šibenske Proslave ili Osmina - obilježavanja tjedna uoči Božića.

- Šibenčani su u svoja doba imali našu proslavu gdje se slavilo rođenje Kristovo, gdje se slavila obitelj upravo ono što nam danas svima treba, rekao je Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

Zajedništvo za blagdanskim stolom uvijek su pratile fritule. Pa je tradiciji pridodano natjecanje u njihovoj pripremi.

Recepata za tu ukusnu i mirisnu slasticu mnogo je. No neki su sastojci uvijek isti. 

- Osmijeh, ljubav, vrijedne ruke ovih divnih gospođa i dobra volja, istaknula je Franka Ercegović, voditeljica ekipe "Osmijeh".

Bilo je toga napretek kod pobjednika - moćnog tima medicinara sa šibenske hitne.

- Naš skroman odjel koji broji 28 sestara, 4 službenice, 4 spremačice i 6 doktora koji 24 sata stoji na raspolaganju našim građanima i turistima, govori Nino Brajković, voditelj ekipe "OHBP".

Proslavi u čast - održana je sinoć i božićna turistička tura gradom.

- Želimo zapravo da se ljudi prisjete same svrhe Božića, običaja, uspomena, zašto se kiti bor, kako se kiti bor, što je zapravo najbitnije u to vrijeme, rekla je Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča "Mihovil".

Naučiti se moglo zašto se perad nije smjela pripremati za novogodišnji objed. 

- Zato što vam perad čeprka unazad, a prase, odnosno svinja, vam ruje unaprijed, ističu.

Podijelili su Šibenčani s turističkim vodičima - svoje blagdanske navade. I već postali dio priča o bogatoj ostavštini grada.