3. siječnja 1892. - Rođen John Ronald Reuel Tolkien

Izložio sam svoje srce i bojim se kakvih će biti reakcija, rekao je to engleski književnik Tolkien kada je objavljeno njegovo kapitalno djelo Gospodar prstenova.
John Ronald Reuel Tolkien rođen je 3. siječnja 1892. u Bloemfonteinu, u južnoj Africi. Školovao se u Oxfordu i postao profesor engleskog jezika i književnosti na tamošnjem sveučilištu. Kao britanski vojnik borio se u Prvome svjetskom ratu. Odmalena je bio u dosluhu s prirodom. Snažno ju je doživljavao i divio se njezinoj čistoj ljepoti. Pisati je počeo za svoju djecu. Roman s kojim je sve počeo, Hobit, imao je osamdeset izdanja, a kako se bavio slikarstvom, svoja je djela sam ilustrirao. I Hobit i trilogija Gospodar prstenova opisuju svijet mitske prošlosti.
Hinjena povijest geografski podsjeća na prakontinent, a toliko je daleka da gotovo ne postoje dokazi o njezinu postojanju.Kad čitatelj uđe u Tolkienov čaroban svijet neobičnih bića, vilenjaka i patuljaka, u mislima sve to proživi.
U tome je i snaga njegovih djela, koja su ušla u povijest engleske književnosti. Kad je počeo pisati Gospodara prstenova, smrt je bila njegova osnovna ideja. Zapravo je opisivao stvarnost koju je doista proživio, na primjer u Prvome svjetskom ratu. Pisanje o mitskom svijetu u kojem se bore dobro i zlo išlo mu je sporo - bio je perfekcionist.
Pišući o zlu i smrti, pribjegao je svijetu fantastike. Prema Gospodaru prstenova snimljen je najprije animirani, a zatim i igrani film u tri nastavka. Tolkien je umro 2. rujna 1973. u Oxfordu, u Velikoj Britaniji.