Advent u Bjelovaru: snijeg djeci donijela Baka Zima

Za razliku od ranijih godina kada se sve zbivalo u središnjem gradskom parku, ovogodišnje bjelovarske adventske svečanosti održavaju se na glavnoj gradskoj šetnici.

Ledeni korzo prkosi južini, pa iako organizatori imaju poteškoća s održavanjem leda na klizalištu, toplo vrijeme prodavačima, šetačima, pjevačima i sviračima ide na ruku.

Kad već nema pravog snijega, bjelovarskoj ga je djeci donijela Baka Zima. I privukla odmah mnoštvo fotografa. Uzaludno su oni čekali Djeda Mraza, s kojim bi rado podijelili i ovo zamjensko vozilo.

- Na žalost, ja nisam Djed Mraz, ja sam samo njegov kočijaš, a Djed Mraz je negdje zapeo, on se svakako vozi i na oblacima i na turbo i na sobovima i negdje je zapeo pa smo mi danas samo Caricu doveli u Bjelovar, rekao je kočijaš Marijan Ralica.

A ona je, odjevena u Mariju Tereziju, kao prava velikodušna vladarica, vožnju kočijom ponudila svim građanima.

- Ja inače navratim jedanput godišnje, ali sada sam zimski godišnji koristila i htjela vidjeti kako moj Bjelovar izgleda sada. Vidim nema snijega, ali vidjela sam prekrasno klizalište. Ja vas sve pozivam lijepo na advent u Bjelovar i na klizalište, ima vidim i drugačijih sadržaja, to se ne smije nikako propustiti, kazala je Anita Vegh odnosno carica Marija Terezija.

A na klizalištu, za hladnih dana rekreativci, mažoretkinje, kazalištarci, hokejaši. Dopusti li neuobičajena južina, bit će u petak i utakmica. No, nije to sve.

- Krećemo već žestoko u petak kada nam dolazi Mia Dimšić, imamo i naš božićni gala koncert koji nije na otvorenome, to je za one malo zimogroznije. Zatim onda bogata subota puno događanja, klizalište. Ako niste za koncerte možete prošetati malo među našim kućicama, pogledati što nude naši izlagači, imamo tradicijskih proizvoda, kušajte, imamo gastronomsku ponudu, rekla je Ana Kelek, direktorica TZ Bilogora Bjelovar.

U njoj od ove godine i novi jestivi suveniri: bjelovarski i bilogorski kolačići - spoj nekadašnjih skromnih keksa s dodatkom naranče i lješnjaka.

- To je doslovno starinski tako i rađen na mašinicu, po selski onako, rekla je vlasnica OPG-a Jasmina Bačak.

A nema ništa "z'orajima" kako bi rekli naši stari?

- Ne lješnjaki su, oraha je danas jako malo, a lješnjaka se može naći, kaže gđa. Bačak.

Za razliku od Adventa u velikim gradovima u kojima se zbog gužvi ponekad teško i mimoići, u Bjelovaru vlada prava obiteljska atmosfera. Što su uostalom potvrdili i posjetitelji.

- Nije ni Bjelovar velik ni razvikan, ali je prepoznatljiv i u regiji i u Europi, a ja mislim i u svijetu.

- Lijepo je okićeno, sviđa mi se kako su ono uredili oko fontane, i sve ove anđelčiće i ukrase, lijepo je. Pravo blagdansko, blagdanski ugođaj.

I sva je sreća da sve neće završiti s Božićem. Iako će tada sajamske kućice zatvoriti prozore, program u središtu grada trajat će do 12. siječnja. Bjelovarčani imaju biti ponosni na svoj grad.