Badnjak u ulici Pustodol

Snažan osjećaj za tradiciju, zajedništvo, ljubav prema glazbi i pregršt smijeha ono je što povezuje stanovnike podsljemenske ulice - Pustodola. Ondje je Badnjak dan kada sloga susjeda najviše dolazi do izražaja.

Davno prije muškarci su, odjeveni u narodne nošnje, pilili bor ručnom pilom. Do danas se mnogo toga promijenilo, no jedno je sigurno: u ulici Pustodol sve se radi zajedničkim snagama.

- Ulica je Pustodol, ali imamo krivo ime ulice! Jer je ulica puna života, puna djece, puna ljudi, i ima nas jako puno. Većinom nas ima tamburaša, ima nas baš koji sudjelujemo u ovim našim narodnim običajima i koji se baš volimo družiti, veseliti, rekao je Robert Šerić.

A druženja nikada ne prolaze bez dobre kapljice i tradicionalnih kulinarskih poslastica. Svaka kuharica izvuče svoje recepte pa ukusnih domaćih kolača nikada ne nedostaje. Pogotovo kada Božić pokuca na vrata.

Kuhinja je 'rezervirana' za mame, bake i djecu koja im pomažu u spravljanju kolačića. Obavezni su kolači, ali i ukrašavanje drvca. Čak ni ukrašavanje najviših grana raskošnoga božićnog drvca ne predstavlja problem, jer tu su spremni muški s viličarem. A stavljanje ukrasa na niže grane, one koje mogu dosegnuti i najmlađi, aktivnost je koju, kao stanovnik Pustodola, ne biste smjeli propustiti i od nje odustati čak i nakon nekoliko razbijenih kuglica. Jer, tko radi, taj i griješi, odnosno u ovom slučaju razbije pokoju kuglicu.

- Svake godine po dvije, kažu Matej Lovnički i Marko Banić.

Ali ljutnje ni tada nema. Nema ni zime, čak i kada su temperature u minusu.

- Leice, jel ti zima? - Nije! Rukavice imam, kaže malena Leonarda Lovnički.

Ta podsljemenska ulica uistinu je posebna.

- Više smo na okupu, svi smo zajedno. Svi smo većinom familijarno povezani u ovoj ulici, svi smo tu, čim netko izađe, svi smo zajedno vani, i ne sramimo se jedan drugoga, kazao je Krunoslav Banić.

Tim su zajedništvom obilježene i pripreme za Božić. I to ne samo na Badnjak.

- To se počne prvog dana adventa pa sve do Božića traju, svaki dan se nešto dešava u ulici, netko nešto donese, zabavljamo se svi zajedno, družimo se, veselo nam je, rekao je Krunoslav Banić.

Roditelji se trude da u toj veseloj atmosferi, uz glazbu, ukrase i hranu, djeca ne zaborave bit blagdana koji tako željno iščekujemo.

- Božić znači Isusovo rođenje, i obiteljsko i prijateljsko druženje, rekao je Karlo Lovnički.

Budući da većinu stanovnika Pustodola čine tamburaši, božićna je pjesma uz pratnju tambura obvezna prije odlaska na polnoćku.