Novi niz portreta europskih gradova akademika Žmegača

Nakon Pariza, Beča, Praga i Berlina akademik Viktor Žmegač  nastavlja mapiranje kulturnog zemljopisa Europe u knjizi 'Portreti gradova: London, Venecija, München, Sankt Peterburg - Kulturnopovijesni prikazi'.

Knjiga donosi četiri povijesno-kulturološke studije o urbanim središtima koja su imala ključnu ulogu u izgradnji europske kulture, objavila je Matica hrvatska u čijoj je zagrebačkoj središnjici knjiga bila predstavljena prošli tjedan.

Na predstavljanju su o tom važnom izdanju govorili akademkinja Dubravka Oraić Tolić, akademik Krešimir Nemec i urednik u Matici Hrvatskoj Luka Šeput, a tamo je bila i ekipa Vijesti iz kulture:Nakladnik ocjenjuje kako akademik Žmegač suvereno pokriva brojna umjetnička područja – književnost, glazbu, povijest i slikarstvo te dodaje kako je on veliki znalac i drugih područja, poput tehnike, arhitekture, popularne kulture.

- Žmegač daje cjelovitu sintezu svih bitnih sastavnica raznolikoga urbanog života u glavnim europskim centrima, a knjiga je svojevrsni nastavak izdanja 'Četiri europska grada' koja govori o Parizu, Beču, Berlinu i Pragu pa s njom zajedno čine duologiju koja mapira kulturni zemljopis Europe, napominju iz Matice Hrvatske.
Četiri europska grada očima akademika Žmegača
Akademik Žmegač u predgovoru podsjeća da ju je nazvao ‘Portreti gradova. London, Venecija, München, Sankt Peterburg' oslanjajući se na to da francuska riječ portrait ne označava samo vrstu likovne umjetnosti nego i krajolik, prilike, društvenu sredinu'.

- Ovdje se radi o kulturnopovijesnom prikazu engleske metropole; najljepšega grada sjevernog Jadrana; bavarskoga središta, jednom od centara modernoga slikarstva, te naposljetku o glavnom gradu ruske kulture, istaknuo je Žmegač.
Na HRT-u premijerno prikazan dokumentarac o Viktoru Žmegaču
Akademik Viktor Žmegač, o kojem dokumentarni film autorice Line Kežić možete pogledati na usluzi HRTi, germanist je europskoga glasa, kroatist, muzikolog i književnik. Rođen je 1929. u Slatini. Doktorat znanosti stekao je godine 1959, a od 1971. pa sve do umirovljenja 1999. radio je kao redoviti profesor njemačke književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Objavio je dvadesetak knjiga u zemlji i inozemstvu.

O novoj knjizi Viktora Žmegača ‘Portreti gradova’ u emisiji Kultura s nogu razgovarali smo s urednikom izdanja Lukom Šeputom: