"Sajmić" u Šibeniku

Na Trgu Medulić u šibenskoj staroj gradskoj jezgri otvoren je prigodni "Sajmić". Smjestile su se ondje kućice u kojima domaći proizvođači besplatno izlažu svoje proizvode. Nude se ručni radovi, dizajnirani darovi i suveniri lokalnih obrtnika i udruga.

Na Meduliću ne mirišu kobasice, fritule, kuhano vino i druge delicije. Mogu se vidjeti jedino rukotvorine domaćih kreativaca. Dio je to plana podupiranja obrtnika u borbi za mjesto na tržištu domaćih suvenira i proizvoda.

- Ovdje imamo ove godine 10-tak obrtnika, kućnih radinosti udruga, selektiranih pomno za ovu lokaciju. Tražimo autentičnost, nešto što je i blisko Božiću, rekao je Zoran Erak, suorganizator Adventure 2019., Šibenik.

Mali proizvođači inače ne bi ni mogli izlagati u komercijalnim kućicama. Pa im je ovo jedinstvena prigoda.

- U prvom redu ja bih se zahvalio organizatorima jer da nije njih ja ne znam gdje bih izložio svoje proizvode, besplatno je, što je jako bitno, kazao je obrtnik, izlagač na sajmu Mario Juras.

Malobrojni kreativci nude autentične lokalne proizvode, od kojih se mnogi, kao suveniri, mogu pronaći diljem planeta. Poput rukotvorina obrtnice Dubravke Đurđević.

- Moji vezovi se nalaze i u Irskoj u galeriji u Korku, ručnih radova, ali isto tako su obišli i cijeli svijet, rekla je Đurđević.

- Proizvodnja pitara ili vaza za cvijeće, malo su neobični, nije uobičajeno, radim od betona, a osim toga radim i od drva, kazao je obrtnik Juras.

"Sajmić" traje do Svetog Stjepana. Održat će se ondje i večeri poezije te prodajna izložba slika domaćih umjetnika. A za vikend - dječji sajmić rabljenih igračaka. Jer šibenskoj je Adventuri ekologija od početka na prvome mjestu.