27. prosinca 1954. - Objavljeno nastajanje svemira

Kako je nastao Svemir? To je pitanje oduvijek zanimalo znanstvenike. Dana 27. prosinca 1954. astronomi su objavili rezultate istraživanja 800-tinjak galaksija u našem susjedstvu.

Znanstvenici su tada otkrili da je svemir nastao prije 5 i pol milijarda godina, nakon jednog događaja koji nazivamo Big bang ili Veliki prasak. Nije to bila nikakva eksplozija u središtu svemira nego se tim nazivom objašnjavaju procesi stvaranja prostora, vremena, materije i energije. Prema tom otkriću, svjetovi naših galaksija stvoreni su iz vruće kompaktne smjese kada su se subatomske čestice odvojile od energije. Pretpostavlja se da se naglo širenje dogodilo u nezamislivo kratkom vremenu.

S vremenom su nastale bezbrojne galaksije, koje se jedna pred drugom povlače brzinom proporcionalnom njihovim udaljenostima od mjesta početka svemira. To nije jedina teorija o nastanku svemira, ali za razliku od suparničkih, obuhvaća koncepte njegova mijenjanja i evolucije. Teorija Velikog praska jedina objašnjava pojave kao što su Hubbleov zakon i pozadinsko kozmičko zračenje.

Godine 1989. u Zemljinu orbitu lansiran je teleskop za istraživanje kozmičkog zračenja – Cobe. S pomoću tog teleskopa granice ljudskog znanja pomaknute su gotovo do početka vremena i prostora. Prema novim saznanjima, svemir je još stariji – između 10 i 20 milijardi godina. Promatranja Cobeom pokazala su da se svemir od početka širi odmjerenim tempom i da je nakon milijarda godina došao u današnje stanje. Naravno, sve su to samo pretpostavke koje možda i nisu točne. Pravi uzrok Velikog praska i nastanka svemira i danas je zagonetka. Znanstvenici u budućnosti planiraju proučavati još udaljenije galaktike, pa možda jednom dobijemo novo, preciznije objašnjenje postanka našeg univerzuma.