27. prosinca 1994. - Obnovljeno osječko kazalište

Toga 27. prosinca 1994. obnovljeno je osječko kazalište bilo tijesno za sve koji su došli na svečanost njegova otvorenja.

Donedavna je ruševina zasjala punim sjajem u raskoši kardinalsko crvenih tonova i blistavih kristalnih lustera. Pozornicu je krasio svečani zastor koji je grad naručio još davne 1916. od Bele Čikoša Sesije, a po čijoj ga je skici konačno i izradio slikar Rudi Labaš. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku izgrađeno je još davne 1866. Preživjelo je dva svjetska rata, ljeti 1991. postalo je meta jugovojske i srpskih parapostrojbi već od prvih napada na pitomi grad na Dravi. Kazalište je najteže pogođeno 16. studenog kada su zapaljive fosforne granate izazvale požar koji je samo šest godina ranije obnovljenu zgradu uništio gotovo u cijelosti. 

Unatoč nemogućim uvjetima, osječki su kazališni djelatnici nastavili s radom kao da se ništa nije dogodilo. Publika je za vrijeme predstava koje su se održavale i za vrijeme najžešćih napada na grad sjedila na pozornici, a ruševine su poslužile kao kulisa dramama inspiriranima ratnim strahotama. Zvuči gotovo nevjerojatno da su hrabri osječki kazalištarci imali 3 ratne premijere i čak su 150 puta iznenadili publiku programima koje su izvodili u razrušenom kazalištu, ali i na prvim crtama bojišta diljem Hrvatske.

U znak zahvale zbog takvog doprinosa hrvatskoj pobjedi u obnovi osječkoga kazališta sudjelovala je cijela Hrvatska. Svečano otvorenje obnovljene zgrade pružilo je nadu da će i druge ruševine u tada još uvijek okupiranoj Hrvatskoj zablistati starim sjajem.

Danas su mnoga kulturna, zdravstvena, obrazovna i vjerska zdanja ponovno u upotrebi na korist svih hrvatskih građana. Osječko kazalište bilo je među prvima.