6. sijećnja 1732. - Rođen Matija Antun Relković

"Voliš dite krmci poslati, neg u skulu da se uči dati."

Tim riječima prekoravao je u didaktičkom djelu Satir iliti divji čovik svoje zemljake veliki slavonski pisac Matija Antun Relković, koji se rodio na današnji dan 1732. godine u Davoru. Relković je bio zgranut rasprostranjenošću takozvanih turskih skula ili običaja koji su u Slavoniji ostali rasprostranjeni od vremena stoljetne osmanske vladavine. Iako odgajan za svećenički poziv, posvetio se, u skladu s obiteljskom tradicijom, vojnoj profesiji.

Bio je u časničkoj službi u mnogim slavonskim mjestima. Borio se u krvavom sedmogodišnjem ratu u kojem je bio zarobljen, a zatim i zatočen. Svoje znamenito djelo Satira anonimno je objavio 1762. godine u Dresdenu. No tek što je stiglo u domovinu, svih 1500 primjeraka bilo je razgrabljeno. Okosnicu djela čini dijalog mrzovoljnog Satira i Slavonca, koji se slučajno sijekući drva u šumi namjerio na to mitsko biće.

Relković je racionalist koji je vjerovao da će prosvjetiteljstvo ukloniti sve zlo koje je vladalo tadašnjom Slavonijom. Smisao za praktično potaknuo ga je na prevođenje gospodarskih priručnika, zbirki anegdota i basni, ali i na sastavljanje Nove slavonske i nimačke gramatike.